Jordan tog avsked med förlustmatch

Publicerad:
Uppdaterad:

Ni behöver inte oroa er för att jag ska dra på mig matchtröjan igen

PHILADELPHIA

Slutet blev inte som han tänkt sig. Men den här gången försäkrar Michael Jordan att han satt sina sista poäng i basketkorgen.

Basketlegenden Michael Jordans sista match blev Washingtons förlust mot Philadelphia i NBA natten till torsdagen svensk tid. Wizards missar därmed slutspelet och Jordans 19-åriga proffskarriär var till ända.

Inför 21 257 åskådare i Philadelphias First Union Center gjorde han bara 15 poäng när Washington föll med 87-107 mot hemmalaget.

- Nu inser jag att jag inte kommer att ha ''uniformen'' på mig mer, och det är inte en hemsk känsla, sade 40-årige Jordan.

- Folk har sett mig sluta både en och två gånger, men det här är mitt definitiva avsked. Ni behöver inte oroa er för att jag ska dra på mig matchtröjan igen.

Det förväntas att Jordan får en ledande chefsroll i Washington framöver. Han anses vara tidernas störste basketspelare och har varit en stor del i NBA-ligans ökande popularitet.

Misslyckat försök som basebollproffs

Han avgjorde NCAA-finalen 1982 när North Carolina vann med 63-62 över Georgetown i collegemästerskapen och var kapten i USA:s guldlag i OS 1984 innan han blev proffs i Chicago. Han blev debutsäsongens rookie efter att ha snittat 28,2 poäng och sedan radade framgångarna upp sig. 1991 kom första segern i NBA för Jordan och Chicago. Det blev tre NBA-triumfer i rad, men i augusti 1993 mördades Jordans far och bäste vän. Två månader senare meddelade Jordan att hans basketkarriär var över.

Några månader senare gjorde Jordan ett misslyckat försök att bli basebollproffs och 1995 återvände han till basketen och Chicago Bulls. Året efter, 1996, vann klubben NBA-mästerskapet efter rekord i antal segrar, 72, och Jordan vann poängligan för åttonde gången. Säsongen efter ledde Jordan Bulls till den femte titeln.

Men 1999 slutade Bulls coach Phil Jackson och Jordan förklarade att han inte kunde tänka sig någon annan tränare och lade basketkängorna på hyllan för andra gången.

Ett år senare gick Jordan in som delägare i Washington Wizards och blev klubbens sportchef. Och 2001 gjorde han comeback som spelare.

TT-Reuters

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN