Res till världens bästa festivaler i år

Reseredaktören Johan Gunnarsson ger sina bästa tips

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa | Brasilien

Dansa dig trött i Rio, njut av öl och bratwurst i München – eller festa hela natten på Mardi Gras i New Orleans.
Aftonbladets reseredaktör Johan Gunnarsson listar festivalerna du inte vill missa i år.

Dunkande sambarytmer, glittrande paljetter och dansande människor vart du än vänder blicken. Karnevalen i Rio de Janeiro beskrivs ofta som karnevalernas karneval.

– Det är faktiskt världens bästa fest. Men karnevaler firas inte bara i Rio, man firar på fler ställen i Brasilien, säger Johan Gunnarsson, reseredaktör på Aftonbladet.

Festligt spektakel

Men vill man uppleva den största av de största så är det såklart Rio de Janeiro man ska besöka. Johan anser att den stora fördelen med Rio är att man får hela det färgsprakande, plymvajande festliga spektaklet. Nackdelen är att man är enbart en åskådare. Där är det många sambaskolor som vill visa upp sina färdigheter och det ger inte lika stort utrymme för allmänheten att vara med.

– Om man åker upp till Olinda eller Fortaleza i nordost är man mycket mer deltagare själv och dansar på gatorna och käkar grillade ostar och Caipirinhan flödar. Dessutom är brassarna ofantligt trevliga att umgås med och lätta att snacka med. De har alltid överseende med att man dansar lite knasigt, säger Johan Gunnarsson.

Rio, München eller New Orleans - världens är full av härliga festivaler.
Foto: Getty
Rio, München eller New Orleans - världens är full av härliga festivaler.

Alla är med och festar

Men det är inte bara Syd-Amerika som bjuder på dans och fest. Mardi Gras i New Orleans är också en färgsprakande fest. Man firar inför påskfastan och man startar lördagen före fettisdagen och fortsätter fram till midnatt på fettisdagen.

– Där är alla med och festar. Rytmerna och musiken gör att det är helt omöjligt att stå still. Det är ett jädra drag med människor som dansar och alla är glada. Det är mycket brassorkestrar och cajunkäk, säger Johan Gunnarsson.

Om man inte vill resa så långt så är Oktoberfest i München ett härligt alternativ. Även om den heter oktoberfest startar den alltid i september. Festen hålls på Theresienwiese varje år. Festivalen har givetvis ett stort fokus på öl där de åtta största bryggerierna har varsitt stort tält. Det dricks över sju miljoner liter öl under oktoberfest.

Orkester i mitten

– I mitten mellan tälten står en stor ”pompapompa”-orkester som kör monotont hela tiden. Och servitriserna och servitörerna har säkerligen världens starkaste händer för de bär fem, sju ölglas i varje hand, säger Johan Gunnarsson som har besökt festivalen flera gånger.

Men även om musiken är central så är inte så mycket fokus på dans och rörelse i München, festen handlar mer om öl och mat.

– Det är väldigt mycket stillasittande på Oktoberfest, men det är supertrevligt. Man äter pretzels, en typ av kringla, och så äter man bratwurst och sauerkraut.

Självklart har vi flera härliga festivaler i Sverige också. Johan Gunnarsson föreslår Sweden Rock i Blekinge, om man är motorintresserad kan Power Meet i Västerås vara ett alternativ.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA