Kamp om presidentmakt i krisande Venezuela

avTT

1 av 3 | Foto: Fernando Llano/AP/TT
Demonstranter hoppar över en barriär av ståltråd i Caracas.

Venezuelas Nicolás Maduro blir alltmer internationellt isolerad.

De flesta omgivande länder, liksom USA, ställer sig bakom oppositionsledaren Juan Guaidó – som utropat sig till tillfällig president.

Under två dagars oroligheter har tretton personer dödats, uppger den icke-statliga organisationen Observatorio Venezolano de Conflictividad Social. De flesta dödsfallen har orsakats av skottskador i huvudstaden och runt om i landet, samtidigt som det kommer uppgifter om plundring i delstaten Bolivar, som gränsar till Brasilien,

Oroligheterna inleddes när 27 soldater i en video uppmanade människor att gå ut på gatorna. På onsdagen drabbade kravallpolis och demonstranter samman i Caracas, sedan kongressens ledare, oppositionspolitikern Juan Guaidó, utropat sig till tillfällig president.

Utvisar amerikanska diplomater

Flera länder i närheten, liksom USA och Kanada, har ställt sig bakom Guaidó.

"De medborgerliga rättigheterna, frihet och säkerhet till alla medlemmar i nationalförsamlingen, inklusive dess ordförande, Juan Guaidó måste följas och till fullo respekteras", skriver EU:s utrikeschef Federica Mogherini i ett uttalande.

I uttalandet skriver hon att Venezuelas folk krävt demokrati.

"De här rösterna kan inte ignoreras", skriver Mogherini, och tillägger att EU uppmanar till att snarast sätta igång en politisk process för nyval.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström twittrar att Sverige ställer sig bakom EU:s uppmaning om fria val, och att folkets rätt till att fredligt demonstrera och fritt välja sin ledare måste respekteras.

Regimens ledare Nicolás Maduro har beskrivit Guaidós utropande som ett kuppförsök och utvisar alla amerikanska diplomater i landet och bryter de diplomatiska förbindelserna med USA, vilket är en reaktion på att landet erkänt Guaidó som landets tillfälliga ledare.

USA ignorerar Maduro

Men USA ignorerar Maduros besked, och menar att han inte har rätt att bryta förbindelserna.

"USA behåller de diplomatiska relationerna med Venezuela och kommer att genomföra våra relationer med Venezuela genom tillfällige presidenten Guaidós regering, som har erbjudit vår personal att stanna i Venezuela", säger utrikesminister Mike Pompeo i ett uttalande.

De flesta länderna i närheten ställer sig bakom Guadió, däribland Argentina, Brasilien, Chile, Colombia, Costa Rica, Ecuador, Guatemala, Honduras, Panama, Paraguay och Peru. Kuba och Bolivia är de enda länderna som öppet uttalat sitt stöd för Maduro, medan Mexiko säger att man inte kommer att välja sida.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan går däremot ut och stöttar Maduro.

"Vår president ringde och förlängde Turkiets stöd till Venezuelas president Nicolás Maduro och sade 'Maduro, min bror! Var stark, vi är med dig!'", twittrar Ibrahim Kalin, Erdogans talesperson.

ARTIKELN HANDLAR OM