Så har ni aldrig sett världsstjärnan förut

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Isabelle Gulldén om uppmärksamheten: Måste våga vara mer aktiva med olika saker

1 av 9 | Foto: John Hagby, PictPro
Posera på detta sätt framför ­kameran var inget som Isabelle ”Bella” Gulldén var van vid – men blev snabbt varm i kläderna. ”Är sjukt kul”, säger hon.

ZAGREB. Hon är inte bara landslagets bästa spelare och största stjärna.

Isabelle Gulldén är också svensk damhandbolls ansikte utåt.

– Klart jag trivs med det.

Det är dagen efter knallen mot Frankrike.

Landslaget tar emot den lilla svenska presskåren en våning upp på spelarhotellet Panorama i Zagreb.

Spelarna kan fortfarande njuta av gårdagens seger.

– Det är fortfarande två poäng och en vinst som vi aldrig tagit. Men snart är det bara att titta vidare mot Slovakien och på det igen. Det känns som vi fortfarande kan bättre, säger Isabelle Gulldén.

I fokus som vanligt

Nathalie Hagman är förstås hett villebråd hos journalisterna efter sin insats mot Frankrike men som vanligt vill många prata med Gulldén, precis som alla dagar under ett mästerskap. Så har det varit sedan EM 2010.

Är det bara roligt eller blir du trött på att se och höra dig själv?

– Klart man inte blir trött på det, haha. Det är ju för att man gjort något bra och det ger en extra självförtroende, säger hon.

Gulldén är inte bara Sveriges bästa spelare och klarast lysande stjärna de senaste fyra åren.

25-åringen har också blivit något av ambassadören och ansiktet utåt för svensk damhandboll.

Hon brinner för att utnyttja positionen till att ge damhandbollen mer uppmärksamhet. Hon har startat en blogg och hon finns på twitter, instagram och facebook med öppna konton överallt.

– Vill vi marknadsföra oss inom damhandbollen måste vi våga vara mer aktiva med olika saker. Är man inte sådan som person ska man verkligen inte göra det. Men jag vet att vi är några som tycker om det, eller i alla fall inte har några problem med det, och då gäller det att vi visar oss ännu mer, säger hon.

Hoppas fler börjar spela

Bilderna här ovan från hennes blogg är väl ett bevis för det.

– Det var lite obekvämt i början men jag slappnade av väldigt snabbt och fotografen var väldigt duktig, säger hon om fotograferingen.

– Det var annorlunda så klart men jag tycker det är sjukt kul.

I elitseriens nya tv-avtal visas alla herrarnas matcher medan bara tio av damernas.

– Man kan inte nöja sig med att vi ska visas mer och att vi ska ”ha det eller det”, utan vi måste bjuda till när det ser ut så här. Sedan behöver inte alla ha bloggar eller öppen instagram, men de som vill och vågar visa mer behöver göra det.

Naturligtvis finns det en uppsida för henne själv också.

Hur mycket gör du det för din egen skull?

– Jag tycker det är kul och jag har till exempel blivit mycket bättre på att ta bilder som i sin tur blir minnen.

Under EM blir uppmärksamheten stor men i vardagen, trots att den förs i toppen av världens främsta liga och i Champions League, skrivs det inte mycket om Gulldén och hennes lagkompisar i svensk media.

– Det har varit sjukt lite om alla oss svenskor i den danska ligan, vi är ju ändå så många. Jag vill att folk ska ha en chans att läsa om det och det är mycket därför jag har bloggen och skriver om matcherna.

Vad tror du er EM-succé betyder för damhandbollen?

– Jag hoppas att fler vill börja spela. Ytterligare en anledning till att jag skaffade bloggen var för att småtjejerna ska ha någon att se upp till och relatera till vad som behövs i till exempel träningsväg, säger Gulldén.

FOTNOT: Sverige–Slovakien 18.00 i kväll – sänds på TV 4.

Publicerad: