500 dödade av polis – bara i år

Av: Erik Wiman

Publicerad:
Uppdaterad:

Unik granskning av polisvåldet i USA

Några av personerna i The Guardians stora granskning.
Några av personerna i The Guardians stora granskning.

500 personer har dödats i samband med polisingripanden i USA – i år.

Det visar tidningen The Guardians unika granskning.

Bara den här veckan har 11 personer skjutits till döds av polis.

Jeremy Linhart från Findlay blev 30 år gammal. I går sköts han till döds av en polis i samband med ett ingripande i sin hemstad.

30-åringen var efterlyst och skulle avtjäna ett straff för bland annat droginnehav. Enligt polisrapporten försökte han att komma undan när hans bil stannades i en rutinkontroll. Tumult uppstod och en polisman avfyrade sitt vapen.

Jeremy Linhart är det senaste i raden av personer som dödats av polis. Nummer 496 i år.

Tidningen The Guardian har i en unik granskning byggt upp en databas över samtliga dödsoffer i samband med polisingripanden i USA.

Halva 2015 har inte gått och i går nådde dödssiffrorna 500. En tredje del av de som skjutits har visat sig ha psykiska problem. Drygt var femte var helt obeväpnad.

Aftonbladet kan i dag publicera The Guardians granskning The Counted.

En valfråga

Varje dödsskjutning beskrivs i en sammanfattande text och den som vill läsa mer länkas vidare till lokala medier. I granskningen kommer också fler anhöriga till de döda till tals, liksom vittnen till de dödliga insatserna.

Det ökade våldet i USA och i synnerhet de många polisskjutningarna väntas bli en av de stora frågorna i nästa års presidentval, vid sidan av ekonomin.

– Det här är någonting som påverkar alla i vårt land, vår polis gör ett fantastiskt jobb, men den här utvecklingen i samhället är ohållbar, sa Hillary Clintons kampanjansvarige Shelly Porges i en intervju med Aftonbladet nyligen.

Publicerad: