Virtuella övergrepp stort problem

Publicerad:
Uppdaterad:

Filippinerna. Virtuella övergrepp, där en gärningsman följer ett övergrepp i realtid via internet, är en växande brottsföreteelse med ett enormt mörkertal. Filippinerna har blivit ett nav för brotten, medan gärningsmännen sitter tusentals mil från offren.

Filippinska småflickor klär av sig framför en webbkamera, medan en man sitter i Hässleholm och beordrar vad som ska ske. Kvinnor i rummet ser till att övergrepp begås. Den svenske mannen betalar ett par hundra kronor för varje övergrepp han följer i realtid, pengar som kvinnorna senare uppges ha köpt ris och skolböcker för. Mannen i Hässleholm dömdes 2013 till fyra och ett halvt års fängelse för anstiftan till grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott - men han är långt ifrån ensam.

– Övergreppen ses som snabba pengar som räddar familjens ekonomi. Många förstår inte att det är en våldtäkt, då inget fysiskt möte sker, säger Cecilia Flores-Oebanda från organisationen Visayan Forum som arbetar mot modernt slaveri på Filippinerna.

Blir utpressade

Offren befinner sig ofta i djup fattigdom och rekryteras av någon i omgivningen som fungerar som mellanhand gentemot förövarna. Kvinnor har också lockats att klä av sig framför webbkameror, bilderna har använts för utpressning för att få dem att gå ännu längre.

– Många är rädda för att polisanmäla, då männen hotar med att sprida nakenbilder av dem på nätet och ge bilderna till släkt och grannar, säger Flores-Oebanda som är i Stockholm för att besöka ett barnrättsmöte som arrangeras av organisationen Reach for Change.

Svårutredda brott

I Sverige kan polisen bara utreda virtuella övergrepp om de fått tips om det eller om gärningsmannen gjort en skärmdump eller sparat filmerna på sin dator och den beslagtagits i ett annat ärende.

– De övergreppsfilmer jag sett från Filippinerna är vidriga. Jag tror att de blir värre av att gärningsmännen inte har en relation till offren. Döden är inte långt borta för de här barnen, säger kriminalkommissarie Björn Sellström som leder polisens särskilda grupp som utreder internetrelaterade sexualbrott.

Han tror att mörkertalet är enormt, då polisens möjligheter att följa människor i realtid på nätet är obefintliga. För det krävs ett tingsrättsbeslut som är en komplicerad process.

– Virtuella våldtäkter, hatbrott och bedrägerier är priset vi får betala för vår integritet på nätet, säger Björn Sellström.

Uppdaterad lagstiftning

Han vill att lagstiftningen uppdateras så att den jämställer virtuell våldtäkt med fysisk våldtäkt. Flores-Oebanda är av samma åsikt. Hon påpekar att det finns en stor okunskap kring brotten, särskilt hos barnens föräldrar, grannar eller släktingar som ofta bistår den utländska förövaren.

– En våldtäkt är en våldtäkt, ett brott är ett brott och utnyttjande är utnyttjande, oavsett var det sker. Internet är inte en låtsasvärld, även om många tycks tro det, säger Cecilia Flores-Oebanda.

TT

Publicerad: