Ola Salo, 38, gör ny huvudroll i musikal

avTorbjörn Ek

Gör titelrollen när ”Hedwig and the angry inch” sätts upp på Göta Lejon

1 av 7 | Foto: Pressbild
Ola Salo som Hedwig.

Ola Salo gör Broadway-succén i Stockholm.

Nu är det klart att queermusikalen ”Hedwig and the angry inch” kommer till Göta Lejon.

– Den här mellanexistensen som Hedwig är, någonstans på gråskalan mellan man och kvinna, det kan jag identifiera mig med, säger han.

Neil Patrick Harris gjorde succé i huvudrollen när ”Hedwig and the angry inch” sattes upp på Broadway 2014 och vann fyra Tony-priser.

Nu ska Ola Salo ta sig an titelrollen när showen sätts upp på Göta Lejon i Stockholm med premiär i maj nästa år.

– Jag älskar ”Hedwig”. Den är helt i min smak både genrequeer-temat och så musiken så klart som är klassisk punkig glamrock, ligger nånstans mellan New York Dolls och David Bowie och träffar så klart rakt in i min musiksamling, säger Ola Salo.

”Kan relatera”

Musikalen handlar om ett påhittat rockband och dess sångare Hedwig, men också om hennes ”arga 2,5 centimeter” som blivit kvar mellan benen efter en misslyckad könskorrigering, från man till kvinna.

– Karaktären är något jag kan relatera till. Den här mellanexistensen som Hedwig är, någonstans på gråskalan mellan man och kvinna, det kan jag identifiera mig med, säger han.

Golden Globe-nominering

Boken som musikalen är baserad på är skriven av ”Shortbus”-regissören John Cameron Mitchell. Han spelade också huvudrollen och regisserade när ”Hedwig” blev film 2001 och belönades med pris på Sundance-festivalen och en Golden Globe-nominering.

– Jag lärde känna John Cameron Mitchell när vi var mycket i New York på 00-talet. En förtjusande person och vi blev vänner. Han har skapat Hedwig och det finns mycket av honom i karaktären. Därför känns det som ett hedersuppdrag att axla den peruken, säger Ola Salo.

”Hedwig and the angry inch” spelas på Göta Lejon i Stockholm under maj månad med premiär 6 maj. Biljetterna släpps den 27 november.

ARTIKELN HANDLAR OM

Scen