Ordföranden: Ett stort svek

Av: Alma Yttergren

Publicerad:
Uppdaterad:

Gustafsson avstängning upprör – förbundet dubblar straffet

Det är upprörda känslor efter Andreas Gustafssons avstäning.

Nu dubblar förbundet avstängningen.

– Det är ett svek och en stor smäll. Jag hade aldrig trott det här om Andreas, säger Birger Fält, ordförande i svenska gång- och varndrarförbundets tävlingskommitté.

När gångaren Andreas Gustafsson åkte fast för dopning i slutet av mars blev Birger Fält chockad och förvånad.

 Nu när domen har kommit känner ordföranden sig lättad.

– Domen var väntad. Och det är skönt att den har kommit. Att det inte blev en långdragen historia som drog ut på tiden, säger han.

Är du förvånad över att det var just epo?

– Alla fall inom sporten har ju i stort sett varit det. Är det en gångare, så är det epo.

"Stor smäll"

Hur känns det nu?

– Jag hade aldrig trott att Andreas skulle göra det, med tanke på det han sagt och gjort tidigare. Det är en stor smäll mot svensk gångsport. Något som man verkligen hade velat slippa, säger han och fortsätter:

– Nu när man under ett par års tid har gått omkring och varit arg över alla ryssar, så dyker det upp ett svenskt fall. Det känns hårt.

Känns det som ett svek mot dig personligen?

– Jo det gör det. Jag tycker synd om honom, men det finns inget försvar. När man vet vad han tyckt tidigare. Man blir besviken. Det är ett svek. Även mot förbundet.

Har han berättat varför han dopat sig?

– Både jag och nej. Men en del av kontentan är en desperation i att han inte själv nått dit han vill. Nånstans där ligger det.

Vad gör ni nu?

– Vi kommer att diskutera det här med de övriga inom landslaget. Men vad en enskild individ gör, går inte alltid att stoppa. Det märks efter det här fallet, säger han.

Dubblar avstängningen

Svenska gång- och vandrarförbundet har tillsammans med svenska friidrottsförbundet beslutat att straffa Andreas Gustafsson, 32, ytterligare. Utöver den två år långa dopingavstängningen, väntar ytterligare två års avstängning från alla landslagsverksamhet.

– Vi vill inte ha sånt här. Oavsett vem det är. Så är det. Vi vill inte ha ett dopat landslag, säger Siw Karlström, Sveriges förbundskapten till Expressen.

Anders Gustafsson har nyligen bosatt sig i San Diego i USA och fick amerikanskt medborgarskap för en vecka sedan. Nu misstänker Karlsson att Gustafsson kommer att försöka byta landslag.

– Vi får se vad han gör. Jag tror inte att USA har den här policyn att han stängs av i ytterligare två år, så där har han väl klartecken redan om två år, säger hon till Expressen.

Publicerad: