”Hammarkvinnan” åtalas för mord

avEric Tagesson

KRIM

Efter vansinnesfärden på motorvägen gick kvinnan till attack mot medtrafikanter och polisen med en hammare.

Två dagar senare hittades en släkting till kvinnan död - och polisen misstänker att hon dödat släktingen innan vansinnesfärden.

Nu åtalas ”hammarkvinnan.”

1 av 2 | Foto: ANDERS DEROS

Det var klockan 14.15, söndagen den 29 januari, som polisen fick rycka ut till ett bråk på E6:an söder om Göteborg, vilket lett till totalstopp i trafiken. Efter att i mycket hög hastighet ha krockat med andra bilister, sprang den misstänkta kvinnan ut och beväpnad med en hammare började hon jaga sina medtrafikanter.

Gjorde utfall mot polisen

När polisen kom till platsen gjorde hon utfall mot även dem, men patrullen lyckades gripa kvinnan.

Två dygn senare, på tisdagseftermiddagen, hittades en död 73-årig kvinna på en gård i Kungsbacka. En mordutredning inleddes, och snart fattade polisen misstankar mot ”hammarkvinnan”.

Kvinnan mördades med ett flertal knivhugg, i huvudet, halsen och magen.

I förhören har ”hammarkvinnan” medgett att det är hon som dödat sin släkting.

”Styrd av urkraft”

Hon har i förhören uppgett att hon var ”styrd utan egen möjlighet att påverka förloppet”. Den utlösande faktorn ska ha varit ett bråk om huruvida teet som släktingen bjöd på var gott eller inte.

– Jag fick en känsla av att det var djävulen jag kommit hem till.

Vidare förklarade hon under den så kallade §7-undersökningen, en mindre rättspsykiatrisk undersökning, att hon den 29 januari hade en stark upplevelse av att hon var ”på väg till kärleken och att alla försökte stoppa henne”. Det ska ha lett till att hon blev aggressiv mot medtrafikanter och polis.

– Jag var styrd av en urkraft från tidens begynnelse, sa hon.

Kvinnan åtalas också för att ha försökt kyssa en annan kvinna, en före detta flickvän, samt för att samma morgon som vansinnesfärden försökt ta sig in i ex-flickvännens hem.

Kvinnan kan enligt §7-utredningen misstänkas lida av en allvarlig psykisk störning, varför en stor undersökning bör genomföras.

Hennes advokat vill inte kommentera åtalet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kungsbacka

Brott