Avgjorde – efter vredesutbrottet

avPer Bjurman

PITTSBURGH.  Ottawa höll på att knäcka regerande mästarna med sin strikta defensiv igen.

Men tretton minuter in i tredje perioden lyckades en kokande arg Phil Kessel slutligen spräcka Craig Andersons nolla — och därmed var andra ronden i den östra konferensfinalen avgjord.

– De försöker göra oss frustrerade, men ikväll var vi smarta och fortsatte pumpa på och till sist fick vi skönt nog utdelning, säger Carl Hagelin till Sportbladet efter 1-0-segern.

Kul att titta på?

Kanske inte.

Men om de hållit tätt i ytterligare sju minuter och tvingat fram övertid – som i så fall förmodligen fortfarande pågått... – i konferensfinal nummer två hade det inte gått att beskriva Ottawas sätt att ta sig an regerande mästarna i deras lejonkula som effektivt.

För fram till trettonde minuten i tredje perioden lyckades de hålla pingvinerna utanför målprotokollet – trots att matchen i princip utspelades i gästernas zon.

Nonstop.

– Ja, Senators spelar bra defensivt och försöker göra oss frustrerade. Systemet bygger på att vi till slut ska göra misstag och så kommer de i kontringar och försöker hänga dit den, säger Pittsburghs svenske forward Carl Hagelin när vi träffar honom efteråt.

”Bara bra när han blir förbannad”

– Men ikväll var vi smarta och fortsatte pumpa. Vi spelade oavbrutet in pucken i deras zon och bet oss fast där och efter hand blev de trötta. Då är det svårt för dem att få på kontring. Och till slut fick vi ju skönt nog utdelning också.

Och det var alltså Phil Kessel  – den hemmaspelare som tydligast gav uttryck för just frustration och några gånger svor och skrek och gestikulerade i båset efter fruktlösa byten – som i grevens tid lyckades utmanövrera suveräne Craig Anderson med ett rappt skott. 

– Ja, det är inte så roligt för honom när de spelar så här defensivt, fortsätter ”Hagge” med ett leende.

– Men det är bara bra när han blir lite förbannad. Då höjer han sin intensitet och som den superstjärna han gör han till slut de där viktiga målen.

Foto: Matt KINCAID / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Foto: BRUCE BENNETT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Hagelin själv gjorde comeback efter ytterligare några matchers skadefrånvaro och är mycket glad över att överhuvudtaget kunna vara på isen igen.

– Den här tiden på året är det  inte så man ber om att få slippa spela direkt, det är väldigt tråkigt att missa så stora matcher på grund av småskavanker, säger han.

Hörnqvist missade

– Jag försöker just nu bara komma tillbaka till den rytm jag hade tidigare och tycker det gick helt okej.

Tyvärr har mästarlagets andre svensk, Patric Hörnqvist, istället dragit på sig en skada och missade nattens match.

– Förhoppningvis är han tillbaka till nästa match, men det är så för oss nu. Vi har många skador. Men då får andra komma in och ta för sig och de gör bra ifrån sig, tycker ”Hagge”.

Den nästa match han talar om spelas i Ottawa natten till torsdag.

– Det kommer vara liknande hockey där. De kanske är lite mer offensiva hemma, men vi måste fortsätta spela på precis samma sätt. Vi får inte ge dem några extra chanser. Det är de får energi och mår bra av.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL