Petersson tog EM-brons i brottning

Foto: Aleksandar Djorovic/TT / TT NYHETSBYRÅN

avTT

SPORTBLADET

Fredrika Petersson ordnade Sveriges första medalj på brottnings-EM i Serbien när hon fick ner ryskan Milana Dadasjeva på rygg i bronsmatchen.
– Det är det här man sliter för, säger 24-åringen.


48-kilosbrottaren hamnade i ett tidigt underläge, 0–2, innan hon fick till kastet som fick ryskan ner på rygg.
– Hon fick första tvåan på ett misstag jag gjorde. Men så dök hon igen, och då kontrade jag. Sen tror jag att hon fick lite ont i knät och så fick jag henne på fall. Det var väl typ så, säger Petersson glatt när TT når henne på telefon kort efter prisutdelningen.

Tungt 2016

Det var Klippan-brottarens andra mästerskapsmedalj på seniornivå. Men det var ett tag sen hon tog sin första, också det ett EM-brons, 2014.
– Det var dags absolut. Speciellt 2016 var ett tungt år. Jag lyckades inte riktigt när jag behövde lyckas under hela året. Så det var skönt att se att det i alla fall går, det här var ett kvitto på det, säger hon.
Under tisdagen var känslan lite "upp och ner". Men Petersson vann sin återkvalsmatch mot Katharina Baumgartner, Tyskland, med 5–2 och i bronsmatchen sparade hon inte på något.
– När man åker till mästerskap är det alltid medalj man vill ha. Men det är ju mycket som ska pricka rätt. I sista matchen nu var det bara att gå ut och ge allt.

Siktar mot VM

Förbundskapten Sara Eriksson Dikanda fick glädjas över svensk medalj redan första tävlingsdagen.
– Fantastiskt bra gjort av Fredrika. Grymt bra jobbat, underbart och roligt för henne, och för oss alla, säger Eriksson Dikanda.
Senare i sommar går brottnings-VM i Paris vilket är årets höjdpunkt för brottningsstjärnorna.
– Vi vet ju inte vilka som blir uttagna än. Men jag siktar på VM, absolut, säger Fredrika Petersson.
OS-brottaren Henna Johansson, som var sugen på en ny EM-medalj efter guldet 2012, lyckades inte alls. 63-kilosbrottaren förlorade första matchen mot Elmira Gambarova, Azerbajdzjan, på fall.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brottning