Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

Lagen bereder väg för modernt slaveri

”Så skitig har branschen aldrig varit”

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Enligt fackföreningen Byggnads har villkoren i byggindustrin aldrig varit lika skitiga. Nu stämmer man ett företag på 27 miljoner kronor, bland annat för att ha tvingat arbetare att jobba tills de stupat.
Foto: PONTUS ORRE
Enligt fackföreningen Byggnads har villkoren i byggindustrin aldrig varit lika skitiga. Nu stämmer man ett företag på 27 miljoner kronor, bland annat för att ha tvingat arbetare att jobba tills de stupat.

LEDARE

I en rekordstämning kräver fackförbundet Byggnads ett betongföretag på 25 miljoner kronor. Formbetong ska enligt facket systematiskt brutit mot kollektivavtalet, betalat för låga löner och inte minst utnyttjat utländsk arbetskraft. Tidigare anställda som SVT pratat med vittnar om arbetspass upp till 15 eller till och med 24 timmar. "Vi jobbade tills vi bröt ihop".

Företaget själva menar att man följt kollektivavtalet så som man "uppfattat" det. Enligt Byggnads har man aktivt diskriminerat arbetarna. Svenska arbetare har fått svenska kollektivavtal, de utländska har fått slavlika villkor.

Misstänkt människohandel

Utnyttjandet av arbetskraft har brett ut sig på svensk arbetsmarknad. Uppdrag granskning har tidigare rapporterat om nagelsalonger som Migrationsverket till slut anmälde för människohandel. Där handlade det om vietnamesiska nagelskulptörer som tvingades betala tusentals kronor för arbetstillstånd i Sverige för att senare leva på minimal månadslön.

Värst lär situationen vara i byggindustrin. På arbetsplatsen i Grums där Formbetong var underleverantör fanns upp emot 900 andra företag anlitade för att bygga ut Billerud Korsnäs kartongfabrik. 900 företag på en arbetspalts. Det är långa entreprenörskedjor det. Något helhetsansvar finns inte och för fack och arbetsmiljöinspektörer blir det omöjligt att göra de granskningar som krävs.

Skitig bransch

Ändå röstade riksdagens majoritet så sent som i våras mot ett förslag som skulle ge regionala skyddsombud större möjligheter till inspektioner. I EU kämpar svensk höger emot förslag som ska hindra exploatering av arbetskraft.
På allt har vi dagens lagar om arbetskraftsinvandring som skapar ett direkt beroendeförhållande mellan arbetsgivare och arbetare. Sägs kontraktet upp måste man åka hem. Systemet är som byggt för att utnyttja människor.

"Så skitig som branschen är nu har den aldrig varit förut" säger Byggnads. Det är politiska beslut som ligger bakom.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.