Bortglömd lönngång funnen i parlament

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Talmannen Lindsay Hoyle besöker den gömda kammaren som dolde en 360 år gammal passage, som återupptäcktes i samband med renoveringen av Westminsterpalatset.
Foto: JESSICA TAYLOR
Talmannen Lindsay Hoyle besöker den gömda kammaren som dolde en 360 år gammal passage, som återupptäcktes i samband med renoveringen av Westminsterpalatset.

Historiker har återfunnit en 360 år gammal passage, undangömd i det brittiska parlamentet.

Passagen tillverkades inför kröningen av Karl II av England 1661 och hade inte öppnats på över 70 år.

Passagen hittades, gömd bakom en liten trädörr som de flesta hade antagit täckte ett vanligt elskåp, i samband med renoveringsarbete i byggnaden.

Den undangömda ingången ledde ut från Westminster hall, den äldsta delen i Westminsterpalatset och den enda delen av byggnaden som klarade sig under en förödande eldsvåda 1834, där både det brittiska under- och överhuset lämnades i ruiner.

Högt uppsatta politiska aktörer, som dagboksförfattaren Samuel Pepys och Robert Walpole, landets i praktiken första premiärminister, tros ha använt passagen.

– Att tänka sig att den här gångvägen har använts av så många viktiga människor under århundradena känns otroligt, säger talmannen Lindsay Hoyle.

Passagen har fallit i glömska och hittats på nytt ett antal gånger sedan den först byggdes. Senast var det byggarbetare som hanterade skador från bomber under andra världskriget som hittade den.

Men det enda som skvallrade om dörrens existens var ett ytterst litet nyckelhål, och passagen glömdes snart bort igen.

I samband med renoveringen av byggnaden 2018 upptäckte historiker nyckelhålet och sedermera den bortglömda passagen, på nytt.

– När vi väl hade tillverkat en nyckel för hålet öppnades panelen upp som en dörr, in i den här hemliga ingången, säger historikern Liz Hallam Smith.

Publicerad:

LÄS VIDARE