Mios dröm krossas – får inte åka på världsscoutlägret

Har adhd – Scouterna kan inte garantera hans säkerhet

avJosefin Silverberg

NYHETER

”Vi har ingen avbytarbänk – vi har plats för alla i laget”, så lyder Scouternas slogan.

Trots det finns det inte plats för Mio Crona, 17, som har adhd, på den stora världsscoutjamboreen som en scout bara får vara med på en gång i livet.

– I Scouterna uppmanar de till att man ska berätta hur man mår, nu känns det som att jag straffas för att jag gjort det, säger Mio.

Det började med att han blev dittvingad av sina föräldrar – men nu är Scouterna en stor och viktig del av Mio Cronas liv. Han är invald som representant för den lokala styrelsen och leder egna grupper av små scouter.

– Det var hela konceptet som jag gillade, att man är ute och gör grejer hands on. Och att alla är välkomna, tanken är att alla ska få vara med, berättar Mio Crona.

1 av 4 | Foto: STEFAN JERREVÅNG
Mio Crona, 17, har sett framemot det stora världscoutlägret under flera år. Nu får han inte åka.

Pratar öppet om att han mått dåligt

I helgen har han som många andra helger varit ute på hajk – samtidigt snurrar tankarna i huvudet. I januari fick han diagnosen adhd – och det föll på plats varför han varit deprimerad. Mio pratar öppet om hur han mått dåligt, även när det handlar om att han haft självmordstankar. Nu tar han medicin, går hos psykolog och mår mycket bättre.

För några veckor sedan kom beskedet från Scouterna som var förödande för Mio. Organisationen tycker inte att han mår tillräckligt bra och att de därmed inte kan garantera hans säkerhet på världsscoutjamboreen som Mio planerat för och samlat pengar till i flera år.

Beslutet meddelades under ett möte med generalsekreteraren för Scouterna, Petra Lindskog.

– Det känns jättejobbigt. Först blev jag jätteförvånad över beskedet, jag fattar verkligen inte varför. Jag har inte fått några riktiga svar på det, det är massa frågor som cirkulerar runt, säger Mio.

Mios föräldrar har försökt diskutera en lösning med organisationen, behövs det mer kunskap, mer resurser eller att föräldrarna följer med?

”Varit en stängd dörr”

Något tydligt besked har de inte fått, berättar Mios pappa. Föräldrarna har erbjudit sig att följa med på hela resan. Och psykologen har intygat att Mio mår tillräckligt bra för en lägervistelse.

– Det har varit en stängd dörr – de har inte varit öppna för dialog med oss och Mios psykolog. Det är förvånande och beklämmande, säger Mats Crona.

– Jag upplever scouterna som en organisation där alla får vara med men när det väl kommer till kritan så väljer de en enkel väg ut. Hade det funnits en övervägande risk att Mio mått dåligt så hade varken vi eller hans psykolog velat att han skulle åka.

Scouterna har projekt för att unga med adhd och autism ska inkluderas och få en meningsfull fritid, till exempel ”Rätten till friluftsliv” som finansieras av Svenska Postkodlotteriet. Ett viktigt motto för organisationen är just rätten till inkludering – här ska det inte finnas A och B-lag.

”Beslut som ligger fast”

Enligt Scouterna handlar det dock inte om att unga personer med diagnoser inte får följa med.

– Vi har både utbildningar och handlingsplaner för att inkludera personer med olika sätt att fungera och det är ledare och deltagare med diagnoser som följer med på lägret. Här har vi efter noggrann bedömning kommit fram till att vi inte kan garantera hans trygghet och säkerhet, säger Peter Gustafsson som sitter i styrgruppen för den svenska kontingenten för världsscoutsjamboreen.

– Jag kan inte i detalj redogöra för det enskilda fallet. Vi förstår att han är besviken över att inte få delta. Vi har gjort en mycket noggrann bedömning och tyvärr kommit fram till att vi inte kan ansvara för hans psykiska hälsa och heller inte garantera hans trygghet under en flera veckor lång vistelse i USA. Det är om omtanke av honom och ett beslut som ligger fast, fortsätter han.

”Känns som att jag straffas”

Att en noggrann utvärdering gjorts håller inte Mio med om. De har inte pratat med honom innan beslutet och har tackat nej till att planera resan tillsammans med föräldrarna och Mios psykolog.

För Mio är beskedet tufft. När alla vänner åker iväg till West Virginia USA i sommar blir han kvar i Täby.

– Den grundläggande anledningen till att jag mått dåligt är min adhd. I Scouterna uppmanar de till att man ska berätta hur man mår. Nu känns det som att jag straffas för att jag gjort det, säger Mio.

ARTIKELN HANDLAR OM

Scouterna

Adhd

Täby

Stockholm