Peter Jihde om knarkupplevelsen: ”Sitter fast på näthinnan”

”Som att åka en slalombana mellan människor som stod som ostbågar”

Av: Cornelis Rikken

Publicerad:
Uppdaterad:

Peter Jihde befann sig mitt i ”heroinets Ullared”.

Nu berättar programledaren om inspelningen av ”På gränsen med Peter Jihde”.

– Det var en hemsk upplevelse och något som sitter fast på näthinnan och i huvudet förmodligen hela livet, säger han.

I TV3:s nya satsning ”På gränsen med Peter Jihde” får vi följa Peter Jihdes, 47, resa till USA och den kulturkrock det många gånger kan innebära.

Veckans avsnitt fokuserar på droger och bland annat besöker programledaren Kensington i Philadelphia, ett område som han själv beskriver som ”heroinets Ullared”.

– Det var som att åka en slalombana mellan människor som stod som ostbågar på gatan, hopvikta efter att de tagit sig en fix, eller höll på att göra det. Det skedde precis framför ögonen på oss, säger han.

”Chockerande”

I New Hampshire får han tillbringa dagen med brandkåren som under hans besök hinner rycka ut på fyra larm om överdoser.

– Det var chockerande. Jag har ju aldrig sett en död människa och att se människor dö framför en är ju något steg till, säger han och fortsätter:

– Det krävdes samtal med både dem som levde där och hade upplevt det här tidigare och att vi pratade i vårat gäng. Det var en hemsk upplevelse och något som sitter fast på näthinnan och i huvudet förmodligen hela livet.

Han menar att upplevelsen också har gett honom en mer skeptisk inställning till tunga receptbelagda läkemedel.

– Det jag fick lära mig av många där var att det i väldigt många fall började med vanliga smärtstillande tabletter som sedan ledde till heroin, som sedan ledde till fentanyl. Sedan var du hemlös och sedan var du död. Någonting som var abstrakt, knarkaren i gränden, blev en människa som du och jag.

1 av 6 | Foto: TV3
Ur "På gränsen med Peter Jihde”.

Besöker cannabisshop

I samma avsnitt besöker Peter Jihde även Kalifornien där cannabis sedan lite mer än ett år tillbaka är helt lagligt, något han beskriver som en stor kontrast.

– Vad det innebär vet vi ju inte nu, det vet vi om kanske 10-15 år. Men det är konstigt att se ett land där 70 000 människor dör av överdos samtidigt legalisera den vanligaste drogen av alla. Det kanske är rätt, det kanske är fel, det vet jag inte.

Om han tror att en legalisering av cannabis i framtiden skulle kunna ske även i Sverige vill han inte sia om.

– Jag har inte den kunskapen om droger. Vad vi kan göra är att invänta och se hur det påverkar amerikanska människor och systemet och samhället. Sedan får man väl lära sig saker från det. Jag hoppas att folk som är både med och mot håller ögonen på vad som händer i USA så kan man lära sig något. Det är tanken med våran serie.

"På gränsen med Peter Jihde" visas på TV3, Viaplay och Viafree.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN