Komplicerad kröning för thailändsk kung

avTT

1 av 2 | Foto: AP/TT
Thailands kung Maha Vajiralongkorn.

Sorgeperioden efter den förre kungens död är över. Nu ska Thailands nye regent krönas.

Det är en utstuderad och dyr process, där heligt vatten samlas in från över 100 källor.

Under tiden står regeringsbildningen still.

Omkring 300 miljoner kronor kostar kröningen av Maha Vajiralongkorn, eller Rama X som är hans regentnamn.

Den utgörs av en kombination av buddhistiska och hinduiska ritualer.

– Kungen ska duschas med heligt vatten och krönas före klockan 12 på dagen den 4 maj, berättade den ansvarige ministern Wissanu Kreangam för en tid sedan när han redogjorde för processen.

Kröningen följs dagen därpå av allmänt firande och två dagar senare av möten med utländska dignitärer.

Thailand tar inte lätt på sin högt vördade monarki. Vajiralongkorn är redan kung, men kröningsprocedurerna är utdragna och invecklade, och kunde inte inledas förrän sorgeperioden var över efter företrädaren, landsfadern Bhumibol Adulyadej, som dog 2016 efter 70 år på tronen.

Politisk förvirring

Den 6 april inleddes förberedelserna med insamlingen av det heliga vattnet. Det togs från fler än 100 källor i 76 provinser mellan klockan 11.52 och 12.38, något som sändes i alla thailändska tv-kanaler. Tiden och datumet anses av astrologer som särskilt lyckobringande. Den 6 april 1782 grundades också den nuvarande kungadynastin. Vaserna med vatten välsignas sedan i tempel runtom i landet innan de blandas i det gamla Suthat-templet i Bangkok den 18 april.

Det råder samtidigt politisk förvirring efter parlamentsvalet den 24 mars, det första sedan militärkuppen 2014. Båda sidor, militärjuntan och oppositionen, ser sig som segrare, men slutresultatet drar ut på tiden till åtminstone den 9 maj, liksom regeringsbildningen.

– Vi har en tidsram: kröningsceremonin, den viktigaste ceremonin för alla thailändare. Vi prioriterar den, sade det juntavänliga partiet Palang Pracharats generalsekreterare Sonthirat Sontijirawong nyligen.

General och amiral

Men med fördröjningen av valresultatet följer också anklagelser om att juntan manipulerar resultatet.

Thailand har varit en konstitutionell monarki sedan 1932 men kungen ses som sitt folks och sin kulturs beskyddare och anses ha stor informell makt. Vajiralongkorn har stora skor att fylla. Den omåttligt populärare och respekterade kung Bhumibols son har i stället ett rykte om sig som excentrisk playboy. Han skyddas av Thailands mycket stränga lagar om majestätsbrott som hindrar kritik mot monarkin.

Vajiralongkorn är kung Bhumibols och drottning Sirikits ende son och det andra av fyra barn. Han gick i privatskolor i Storbritannien och Australien innan han utbildades vid en militärakademi i den australiska huvudstaden Canberra. Enligt sin officiella biografi är Vajiralongkorn helikopter- och stridspilot, som stred mot kommunistgerilla i Thailand på 1970-talet, och har såväl general- som amiralgrad.

ARTIKELN HANDLAR OM