Tioåriga Shahid: Om det blir kallt blir jag sjuk

Nu vädjar föräldrarna om hjälp

avJakob Andersson

Publicerad:

Shahid, 10, är rädd för vintern.

I ett fallfärdigt hus i norra Jordanien väntar nu hennes familj på kylan.

– Om det blir kallt vet jag att jag blir sjuk, säger Shahid.

Shahids familj flydde från Syrien 2012 när Shahid bara var tre år gammal. Hon minns inte mycket av sitt hemland. Men hennes storebror berättar att ett stort citronträd med vackra frukter stod framför familjens hus.

– När jag tänker på Syrien tänker jag på det stora citronträdet, säger han.

Shahid tänker mycket på vintern. I norra Jordanien är vintern kall och fuktig. Shahid minns förra årets vinter och vår med fruktan.

Familjen hyr ett rum i gammalt hus. Shahid har fem syskon men mer än så har familjen inte råd med. När vintern kommer läcker det iskallt vatten från taket.

– Förra vintern var taket fullt av vatten och när vi gick in i huset för att undkomma regnet blev vi ändå våta, säger Shahid.

Om vi ​​inte får en värmare måste jag springa runt för att hålla värmen och gnida ihop händerna. Vi kanske använder några filtar för att hålla oss varma, säger Shahid.

Foto: UNHCR

Aftonbladet har bett en av flyktingorganet UNHCR:s medarbetare i Jordanien att ställa några frågor till Shahids pappa Bu Mohammad. Han berättar att familjen efter flykten från sitt hem i Daraa först var interflyktingar i Syrien. Trots de pågående striderna kände sig familjen tvungen att försöka korsa gränsen till Jordanien.

– Längs vägen kände vi rädsla och panik. Barnen grät konstant, berättar Abu Mohammad.

Foto: UNHCR

Familjen försöker nu att bygga upp ett drägligt liv i utkanterna av huvudstaden Amman. Här är det ont om jobb, men de har kämpat hårt och har lyckats behålla sitt nuvarande hem i tre år. Men när vintern kommer riskerar familjen att bli hemlös.

– Jag har många räkningar som jag behöver betala. Jag har fyra elräkningar och tre vattenräkningar och vi kan inte betala dem, säger Abu Mohammad.

Hans hopp står nu till ett vinterbidrag från UNHCR.

– Jag har ingen värmare just nu. Den vi hade förra året bröt, så den måste bytas ut. Om vi ​​inte får hjälp nu i vinter så kommer det att bli en katastrof, säger Abu Mohammad.

Familjens dröm är att en dag kunna återvända till Syrien.

– Vi hoppas att våra barn ska få en utbildning och bli bra och trygga medborgare i ett land med fred. Det är vad alla flyktingar önskar, säger Abu Mohammad.

Svenska Hjältar samlar nu in pengar till förmån för UNHCR, FN:s flyktingorgan. Du kan rädda liv och ge människor på flykt en bättre framtid. Swisha din julgåva till 123 365 78 48 eller besök gåvoshopen här.

Årets julinsamling – pengarna du skänker dubbleras

  • Årets julinsamling här på Aftonbladet drivs till förmån för världens flyktingar. Just nu är över 70 miljoner människor på flykt runt om i världen. Det är fler än under andra världskriget. De flesta som flyr är barn eller ungdomar. Pengarna Aftonbladet samlar in går till FN:s flyktingorgan UNHCR, som bland annat hjälper barn och familjer med nödpaket och kläder när nu vinterkylan kommer till Mellanöstern.

  • Under november och december dubblar Akelius Foundation alla gåvor till Sverige för UNHCR. Det innebär att alla pengar som samlas in under Aftonbladets julkampanj dubbleras. Om du skänker 100 kronor så blir det 200 kronor till UNHCR:s livräddande arbete.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM