Sympatiskt, starkt och spretigt från Ozzy

avNatasha Azarmi

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Pressbild
Malmörapparen släppte sin debut så sent som i fjol men är redan tillbaka med uppföljaren.

ALBUM Den långa gästlistan gör att Ozzy tappar en del av den enhetlighet som fanns på debuten.

Men ”Sexan” innehåller ändå många starka stunder.


Ozzy
Sexan
Play 66/Sony


HIPHOP I fjol släppte Ozzy en exceptionellt bra debut. På ”Ett öga rött” imponerade Malmörapparen med sitt fyndiga berättande och sin vilja att visa hur musik och litteratur går ihop.

Albumet fick sitt namn efter en av hans favoritböcker, höjdpunkterna hette ”Flyga drake” och ”Askungen” och i texterna beskrev han sin uppväxt med hjälp av Astrid Lindgren-referenser.

Berättandet prioriteras även på uppföljaren men Ozzy verkar också ha lagt stort fokus på att expandera sin musikaliska värld.

”Sexan” består av många samarbeten och gästas av bland andra Cherrie, Fricky, Ant Wan, Michel Dida och Timbuktu. Huvudpersonen formar ofta soundet efter sina gäster och Fricky-samarbetet ”Loverman” präglas av hårda klubbiga rytmer medan Cherrie-duetten ”En gång” är betydligt mer mjuk och avskalad.

Ozzy, eller Cismaan Maxamed som han egentligen heter, har ett speciellt och fängslande sätt att sjunga på. Han skriker ut sina väl valda ord och låter ofta som att han är nära en känslomässig explosion.

Och trots att hans röst till viss del binder samman låtarna saknar ”Sexan” debutens enhetlighet och känslan av att samtliga spår hör ihop. Jämför inledande ”Glaciärer” med avslutande ”Bråkmakargatan” och det låter som två olika artister.

Men den stora skillnaden ligger ändå i texterna. Där ”Ett öga rött” handlade om vägen till revansch mot mobbare och motgångar fokuserar uppföljaren mer på tiden efteråt. Ozzy berättar om ett liv med tjejer, märkeskläder och pengar utan att för den delen låta skrytsam eller överlägsen.

Men precis som sist är han som bäst när han kommer nära en smärtsam verklighet, som han gör i ”Fab 44” tillsammans med Mwuana: ”Svarta vingar lyser i trakten/Min bror, han är svartklädd om natten”, sjunger han med en smärtfylld spricka i rösten.

I sina bästa stunder är Ozzy fortfarande exceptionellt bra.
BÄSTA SPÅR: ”Fab 44”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Musik

Hiphop

Mwuana