Nu kan mittensätet på flyget bli mer bekvämt

Nya flygsätet – så ser det ut

Publicerad:
Uppdaterad:
Att sitta i mitten på flyget kan bli mer bekvämt i framtiden.
Foto: Farknot_Architect / iStockphoto
Att sitta i mitten på flyget kan bli mer bekvämt i framtiden.

Resa | Flyg

Att hamna på flygets mittensäte är kanske inte det bekvämaste, speciellt inte om du är omringad av främlingar. Men nu har ett amerikanskt företag introducerat en ny stol, som kan göra resan mer bekväm.

Det är trångt och varmt. Passagerarna på båda sidor om dig har roffat åt sig armstöden och när du väl somnar så vaknar du snabbt av att du råkat placerat huvudet på grannens axel. Dessa scenarion är inte helt ovanliga när du sitter i mittensätet på flyget, men det kan komma att ändras. Nu har det amerikanska företaget Molon Labe Seating skapat ett helt nytt mittsäte, skriver norska tidningen VG.

Foto: Molon Labe Seating
Att inte behöva sitta axel mot axel ska förbättra bekvämligheten.

Mittensätet blir bredare

Det nya sätet har fått flera uppgraderingar, bland annat är det placerat fem centimeter bakom de andra två sätena, och så är det något lägre. Dessutom är det bredare än sätena vid fönstret och gången.

– Det räcker med att passagerare som sitter bredvid varandra inte behöver sitta axel-mot-axel och komma överens med varandra med armbågarna. Slutligen har alla sina egna armstöd, säger vice ordförande Thomas Conrady, företagets vice ordförande, till VG.

Att mittsätet är bredare påverkar dock inte de andra platserna, som är lika breda som innan. Men den långbenta person som hade hoppats på mer benutrymme blir nog besviken, avståndet till sätet framför är detsamma.

Det nya mittsätet är avsett att användas i ekonomiklass på kortare flygningar. Snart kan sätet börja användas, då det godkändes av US Civil Aviation Authority i juni.

Foto: Molon Labe Seating
Det nya sätet är bredare, längre ner och längre bak än övriga säten.

Flygbolagen som inte ska byta säten

Trots att företaget räknar med att ha de första passagerarna sittandes på sätena nästa år, så kan det dröja längre för passagerare i Sverige. Varken Norwegian eller SAS planerar att byta säten, skriver VG. Enligt Norwegian har man inte märkt av stora problem med dagens mittensäte, och enligt SAS har man inga planer på att byta ut sina säten än. SAS menar dock att de nya stolarna kan komma att övervägas i framtiden.

Flera nya säten

Förutom det nya sätet som precis fått godkännande, finns två andra säten. Dels ett för längre flygningar, med skärmar för underhållning och mer komfort, samt ett säte som har en extra funktion: en glidrörelse. Detta säte gör att mittgången blir bredare under boarding.

Foto: Molon Labe Seating
Mittensätet för långflygningar har även tv-skärmar.
Foto: Molon Labe Seating
Sätet med glidfunktion gör att mittgången kan bli bredare och smalare beroende på sätets läge.
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM RESA