Man anhållen – fotograferade utanför FRA

avTT

Foto: Erik Simander/TT
Försvarets radioanstalt på Lovön utanför Stockholm. Arkivbild.

En utländsk medborgare har anhållits på sannolika skäl misstänkt för brott mot skyddslagen. Mannen greps efter att ha fotograferat utanför Försvarets radioanstalt (FRA) på Lovön utanför Stockholm.

– Vi blev kontaktade av skyddsvakterna som hade omhändertagit den här mannen, säger Tove Hägg, presskommunikatör vid Stockholmspolisen.

Enligt FRA:s kommunikations­chef Fredrik Wallin togs mannen på bar gärning av vakterna när han på onsdagen fotograferade mot anläggningen, vilket är förbjudet enligt lag. Mannen förhördes av polisen under kvällen och åklagaren beslutade sedan att anhålla honom.

Under tisdagen åtalades en 41-årig man i Göteborg för att under flera års tid ha kartlagt militära skyddsobjekt runtom i landet.

Det är inte helt ovanligt att folk grips för misstänkt brott mot skyddslagen för att de helt enkelt begått ett misstag. Något som har hänt tidigare vid FRA.

– Det har väl hänt en eller två gånger tidigare i år, och oftast beror det på att folk inte tänker på att det är ett skyddsobjekt, säger Fredrik Wallin.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ekerö