”Generalissimus” Stalin hyllas med ny staty i Ryssland

Av: Joachim Kerpner

Publicerad:
Uppdaterad:

Miljoner ryssar dog i Josef Stalins terrorvälde.

Efter hans död 1953 tog den nye sovjetledaren Nikita Chrusjtjov avstånd från Stalin.

Sedan i torsdags står ”generalissimus” Josef Stalin staty i ryska Novosibirsk igen.

Den 9 maj varje år sedan 1945 firar ryssarna Sovjetunionens seger i andra världskriget. I samband med årets segerfirande invigdes en staty av sovjetledaren Josef Stalin i Novosibirsk, uppger nyhetsbyrån Ria Novosti.

Vid ceremonin medverkade bland andra Novosibirsks kommunistiske borgmästare Anatolij Lokotj, som motiverade statyn med att folket ”kräver sanning och rättvisa”.

En kvinna håller i en flagga med texten ”För fosterlandet, för Stalin” vid invigningen av statyn i Novosibirsk.
Foto: Aleksandr Krjazjev/TT
En kvinna håller i en flagga med texten ”För fosterlandet, för Stalin” vid invigningen av statyn i Novosibirsk.

När president Vladimir Putins pressekreterare Dmitrij Peskov fick frågor om statyn ville han inte uttala sig om invigningen, men tillade:

– Stalin är en del av Rysslands historia.

Installationen av statyn har föregåtts av en flera år lång tvekamp i Novosibirsk mellan de lokala stalinisterna i kommunistpartiet och stadens konstråd, skriver tidningen Meduza.

Tre gånger – 2016, 2017 och 2018 – har konstrådet vägrat tillstånd att sätta upp statyn på allmän plats i Novosibirsk, med hänvisning till att många invånare i staden är negativt inställda till Stalin och risken för att statyn ska vandaliseras.

Till slut kom konstrådet och kommunistpartiets företrädare överens om att statyn fick placeras vid kommunistpartiets lokala kontor i Novosibirsk, på en inhägnad plats där eventuella vandaler inte kommer åt bysten.

Nu står bysten på plats utanför lokalkontoret, med inskriptionen ”Rådsunionens generalissimus – Stalin”. Bredvid statyn finns en plakett där Iosif Dzjugasjvili – som han egentligen hette – hyllas för den ”världsomfattande ära han skapade för sitt fosterland”.

Stalinstatyn i Novosibirsk är inte den enda i Ryssland, det finns i dag monument över Josef Stalin i bland annat Obninsk och Moskva.

Även i Lipetsk finns en byst i närheten av kommunistpartiets lokalkontor. Den vandaliserades 2015, när någon hällde röd färg över Stalin-minnesmärket.

Publicerad:

LÄS VIDARE