Miljöhjälten

PRESENTERAS AV

Malmö förbjuder plastpåsar på torg

Av: Susanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:

Som första kommun i Sverige ska Malmö införa ett förbud mot plastpåsar vid torghandel. Det säger Andreas Schönström (S), kommunalråd Malmö.

Först ut är torghandeln på Möllevångstorget – som är plastfri sedan helgen.

– Jag fick en chock när jag såg påsarna. Men det är ju jättebra, säger Nina Andersson, 43 år.

Möllevångstorget i Malmö sjuder av liv i majsolen och överallt bjuder grönsakshandlare högljutt ut frukt och grönt.

Allt är som vanligt förutom en liten detalj.

Det prassliga ljudet från plastpåsar är borta. I stället vecklar handlarna ut bruna miljövänliga papperspåsar till sina kunder. Politikerna i Malmö stad vill förbjuda plastpåsar på torg och sedan helgen prövar handlarna på Möllevångstorget pappersvarianten.

– De ser snygga ut! Det är lite amerikansk ”old school”-känsla över det, säger 27-årige Ahmet Gazic.

Tomaterna rullar omkring på botten i den bruna papperspåsen som Ahmet håller i sin hand. Sin vana trogen letade han efter en plastpåse att stoppa grönsakerna i men fick istället pappersvarianten.

– Det tar nog lite tid att vänja sig vid det. Det är inte lika funktionellt. Det blir en sallad direkt, säger han och skrattar till.

1 av 8 | Foto: KRISTER HANSSON
Handlare på Möllan i Malmö är positiva.

”Det är mysigt”

Emilia Palmén, 27, handlar regelbundet på Möllevångstorget och har lagt märke till att det ofta är väldigt skräpigt efter stängning. Hon är inte säker på att papperspåsarna minskar nedskräpningen.

– Det är ju lika mycket material. Fast papper är ju miljövänligare – så det är ju bra. Dessutom är det en mysigare känsla, konstaterar hon.

Under två veckor ska Möllevångstorget vara plastfritt. Målet är att alla torghandlare i Malmö ska gå över till papper.

– Jag tror att det kan ske inom en månad. Kanske lite längre. Men det har bara varit positivt gensvar hos alla politiker, säger Andreas Schönström (S), kommunalråd med ansvar för teknik och service.

Först i Sverige med förbud

Plastförbudet är ett försök att göra Malmö mindre skräpigt. Men Andreas Schönström poängterar att man också vill minska miljöförstöringen.

– Plastpåsarna trasas sönder och följer med ut i avlopp. Där får fiskar i sig plasten och slutligen får vi i oss det, i form av mikroplast, när vi äter, säger Andreas Schönström.

– Det tar 50 till 100 år att bryta ned en plastpåse i jämförelse med en månad för en papperspåse. Så det är en stor miljövinst att vi byter till papper, säger Liberalernas kommunalråd Simon Chrisander.

Enligt Andreas Schönström blir Malmö först i Sverige med förbud mot plastpåsar vid torghandel.

– Jag tycker det är märkligt för jag tror att det är något som alla i Sverige vill. Så det skulle vara härligt om vi kunde göra det tillsammans. Att det blir det naturliga.

Fick använda avfallspåsar

Handlarna fick inledningsvis nöja sig med avfallspåsar utan handtag som kommunen delade ut gratis. Men efter protester finns det nu även större påsar med handtag.

– Det är svårt om kunden handlar kanske sex kilo eller mer. Då kan de gå sönder. Så jag skulle vilja ha fler storlekar och bättre handtag, säger grönsakshandlaren Ali Waheed.

Hans kollega är mer nöjd och har märkt en förändring hos kunderna.

– De är jättenöjda när man ger dem en papperspåse. Är de nöjda så är vi också det. Dessutom har det blivit renare på torget, säger handlaren Nawzad Palan.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.