Stort opiumbeslag på Arlanda

Av: TT

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Tullverket
En av de dubbelbottnade väskorna, i vilken tulltjänstemännen fann stora mängder opium.

Tullverket har beslagtagit en stor mängd opium på Arlanda. Nu åtalas två kvinnor som försökt smuggla tio kilo av drogen – med ett värde på gatan på upp till tio miljoner kronor – till Sverige.

– Den här digniteten av beslag är ganska ovanligt, säger Lina Andersson, chef för tullkriminalenheten vid Tullverket i Stockholm.

Totalt beslagtogs 34 kilo opium i hela landet under förra året. Samma år beslagtogs fem kilo opium i Stockholm, visar siffror från Tullverket.

– Så att vi tar tio kilo här visar att det är ett stort beslag, säger Lina Andersson.

I mitten av februari stoppades de två kvinnorna i tullen på Arlanda. Båda är hemmahörande i Turkiet och kom resande med flyg från Istanbul. En av kvinnorna kunde inte uppge syftet med sin inresa till Stockholm varpå tulltjänstemännen kontrollerade hennes väska.

Röntgen visade att väskan var dubbelbottnad. Dolt i väskan hittades fyra kilo opium. Tulltjänstemännen kontrollerade då väskan som tillhörde den andra kvinnan – också den var dubbelbottnad. Där fann man sex kilo av drogen.

Totalt har smuggelgodset på tio kilo opium ett uppskattat värde på gatan på åtta till tio miljoner kronor, enligt Lina Andersson.

Båda kvinnorna, som är i 30- och 40-årsåldern, säger att de inte visste att väskorna innehöll droger. De hävdar att de inte känner varandra sedan tidigare och att de presenterades för varandra först dagen innan resan.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN