Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

Kan någon be clownen sätta sig ner?

Trump vevar på medan amerikaner dör

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Donald Trump kritiserar Sverige mitt i det amerikanska katastrofläget inför coronaviruset.
Foto: EVAN VUCCI / AP / TT
Donald Trump kritiserar Sverige mitt i det amerikanska katastrofläget inför coronaviruset.

När engelskspråkiga Twitter börjar skriva om Sverige kan man vara säker på att det är Trump som har varit i farten igen. Först var det ”last night in Sweden”, sedan ASAP Rocky och nu, i natt, Sveriges påstådda lidande under coronakrisen.

Det må låta egenkärt, men aldrig framstår väl Sverige som en bättre plats än när jämförelsepunkten är vad som pågår i Donald Trumps huvud. Avståndet är, minst sagt, långt. Hur kan man ens jämföra ett relativt enat och stabilt land, där expertmyndigheter får fri tillgång till statens kassa, vid världens mäktigaste och samtidigt mest desillusionerade miljardär?
 

Sparkade pandemiexperter

Genom coronakrisen lider hela världen. Det är människoliv allt handlar om vilket aldrig kan förminskas. Människor dör också i Sverige. Även vi har fått ge upp många friheter i kampen mot smittan – och fler lär det tyvärr bli.
USA stod dock mycket tidigt, mycket på grund av Donald Trumps politik, helt oförberedda när smittan exploderade.

John Bolton, tidigare säkerhetsrådgivare för Donald Trump, avskaffade för två år sedan exakt det expertteam med ansvar för pandemiberedskap och hälsokriser som fanns på plats vid USA:s nationella säkerhetsråd. Bedömare menar att det direkt resulterat i att den amerikanska responsen på coronaviruset försenats avsevärt.

När insatserna mot smittan väl kommit igång har i princip hela den amerikanska ekonomin stängt ned. Även i andra länder, inklusive Sverige, ökar arbetslösheten. I USA ser vi chocksiffror. I skrivande stund står över 6 miljoner människor utan arbeten.  

Slåss inom sig

Sjukvården är överbelastad på varje plats där smittan slagit till som hårdast. I New York råder katastrofläge. Vårdplatserna räcker inte till och man har inte i närheten av tillräckligt många respiratorer. Samtidigt sitter de amerikanska delstaterna fast i budgivningskrig om sjukvårdsmaterial både mot varandra och mot sina egna federala myndigheter. USA slåss alltså inom sig själva om sina egna resurser.

I går registrerades den högsta dödssiffran i USA hittills: över 2000 personer har mist livet bara det senaste dygnet. Fortsätter utvecklingen kommer USA om bara några dagar drabbats av flest antal coronarelaterade dödsfall i hela världen.

I detta läge gör så Trump vad Trump alltid gör: vevar på mot allt som rör sig. Det är Sverige, WHO, media, enskilda guvernörer och vetenskapen självt.

Kunde någon bara sätta en Hillary Clinton-mask på en väderkvarn någonstans utanför Kansas så vore det bäst för alla. Så kan Trump veva på och resten av oss kan fortsätta kämpa på ifred.

Av: Lotta Ilona Häyrynen

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.