59 nya dödsfall rapporterade sedan i går

Av: Oskar Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:

239 människor har nu dött i Sverige efter att ha blivit smittade av coronaviruset.

Det är en ökning med 59 personer sedan i går.

– I Sverige är vi nu uppe i nästan 5 000 fall. Det senaste dygnet har det kommit drygt 500 nya, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Ytterligare 59 personer har dött i Sverige efter att ha smittats av coronaviruset, enligt Folkhälsomyndigheten. Det är den största ökningen i rapporteringen över ett dygn sedan virusutbrottet.

På tre dagar har antalet döda i covid-19 i Sverige mer än fördubblats. Den 29 mars hade 111 dött. Sedan dess har ytterligare 128 dött.

Det är emellertid en stor eftersläpning i rapporteringen av dödsfall, uppger myndigheten.

– Nu har vi en uppgång. Vi ska ta det som en påminnelse om hur viktigt det är att hålla fast vid de grundläggande sakerna, att inte gå till jobbet när man är sjuk, eller besöka äldre anhöriga, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Anders Tegnell.
Foto: Peter Wixtröm
Anders Tegnell.

Av de som blir svårt sjuka är en majoritet äldre människor.

– Det är en olycklig utveckling att det blivit på det här sättet. Vi får signaler från fler äldreboenden att man börjar få fall där, säger Anders Tegnell.

Vinter kan ge oro

I världen fortsätter antal smittade att öka kraftigt. Totalt är drygt 850 000 människor drabbade av viruset. Av dem har cirka 42 000 avlidit, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Europa har 422 000 fall, nära hälften. Nu är det andra delar av världen som går igång, inte minst Amerika. I USA har det hänt en hel del, man börjar se en del i Sydamerika. De är på väg mot vintersäsong där, det kan möjligen ge oro.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att de flesta som nu intensivvårdas är yngre än de som avlider, och att de flesta kommer att bli friska igen. En majoritet av dem som får intensivvård är män.

– De allra flesta kommer att tillfriskna och leva ett bra liv fortsättningsvis, i de här åldrarna, säger han. 

PODD Corona - oron för en andra våg ökar

I delar av Asien stålsätter man sig nu för en andra virusvåg, men - vad är det som förklarar att de här länderna nu drabbas igen - och vad kan vi lära av det? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily. Gäst är Jan Albert.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE