Många ställer in påskresan ”Visar att folk lyssnar”

Av: Nora Fernstedt

Publicerad:
Uppdaterad:

Halvtomma Gotlandsfärjor, stängda skidorter och tomma tåg.

Folkhälsomyndighetens avrådan, och reseföretagens egna åtgärder, gör att fler och fler skippar påskresan.

– Vi vill underlätta för resenärer att skjuta upp sin resa, säger Adam Jacobsson, marknadschef på Destination Gotland.

För att förhindra att coronasmittan sprids över stora delar av landet har Folkhälsomyndigheten vädjat till folk att stanna hemma i påsk.

Bland annat Region Gotland har följt samma spår och bett folk att avstå från resor till ön, för att inte belasta den gotländska sjukvården.

Häften av stolarna tomma

Och uppmaningarna ser ut att ha gett resultat, meddelar Destination Gotland.

– Ombokningstakten kommer, som det ser ut i dag, att leda till att hälften av fartygets stolar är tomma på samtliga avgångar i påsk, berättar Adam Jacobsson, sälj- och marknadschef på Destination Gotland.

Under måndagen gick företaget ut med att resenärer får ett presentkort om man väljer att omboka sin resa till längre fram, vilket flera kunder redan ska ha utnyttjat.

Vad är ert ansvar när det gäller att få folk att följa rekommendationerna?

– Som rederi är det dels att upprätthålla sjötransporter mellan Gotland och fastlandet, både för gods och resenärer. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och vill underlätta för våra resenärer att ta beslut om att skjuta fram resan, säger Jacobsson.

Vart fjärde tåg inställt

Även tågbolaget SJ spår att påskresorna kommer att bli mycket färre än normalt.

– Det rör sig väldigt mycket, vi ser att många bokar av och bokar om för att kunna resa längre fram. Sedan vet man inte säkert än, några väntar säkert till sista stund. Vi får summera i efterhand, säger Anton Almqvist Källén, presskommunikatör på SJ.

Den 17 mars ställde SJ in vart fjärde tåg på nästan alla linjer och resandet har minskat mycket mer än så. Vanligtvis är det mellan 18-20 avgångar dagligen på linjerna till och från Stockholm och Göteborg – nu är de bara omkring 4-5.

– Våra resenärer verkar vara väldigt skötsamma när det gäller myndigheternas råd, det har varit en kraftig nedgång i bokningar ända sedan coronautbrottet. Det visar att folk lyssnar, säger Anton Almqvist Källén.

Åre stänger

Skistar, som driver skidanläggningar i Åre, Sälen och Vemdalen, meddelade på tisdagskvällen att man stänger samtliga anläggningar från och med måndag.

”SkiStar har från Folkhälsomyndigheten fått rådet att stänga skidanläggningarna i Sverige på grund av risken för överbelastning i sjukvården i de berörda regionerna, skriver man i ett pressmeddelande.

Tidigare har bland annat vården i Åre väckt kritik mot att skidanläggningen skulle hålla öppet som vanligt.

Publicerad:

LÄS VIDARE