V i Malmö överraskade: ”Väldigt förvånande”

avRobert Rosén

Publicerad:
Foto: Julia Lindemalm
Richard Olsson (V) förvånades av avgången.

Jonas Sjöstedt har meddelat sin avgång som partiledare.

Någonting som överraskade Vänsterpartiet i Malmö.

– Jag skulle nog säga att alla är väldigt förvånande faktiskt, säger Richard Olsson (V), ordförande.

På onsdagskvällen kom beskedet att Jonas Sjöstedt avgår som partiledare för Vänsterpartiet. Efter åtta års tid kommer partiet att välja en ny partiordförande på kongressen i maj.

En avgörande faktor för avskedet var att Sjöstedts familj numera bor i Hanoi, då hans hustru tjänstgör som Sveriges ambassadör i Vietnamn.

– Det är ju såklart alltid tråkigt när någon gör ett bra jobb och inte ska fortsätta göra det jobbet. Men sen har man också full förståelse för att det är en bra tid att lämna över och att det finns omständigheter som gör att han gör den prioriteringen såklart, säger Richard Olsson, ordförande för Vänsterpartiet i Malmö.

Att Jonas Sjöstedt väljer att avgå var något som förvånade internt.

”Kommer ganska kort inpå”

– Ja, det är många som är förvånade. Jag är själv lite förvånad faktiskt. Jag trodde nog att om det nu var så att han inte skulle vilja fortsätta så skulle han meddela det redan under hösten. Nu gjorde han inte det. Så jag tror det var ett svårt val för Jonas. Nu kommer det ganska kort inpå kongressen, så jag skulle nog säga att alla är väldigt förvånande faktiskt, säger Richard Olsson.

Betydelsen han haft som partiledare är stor, även om Olsson betonar att det rör sig om ett medlemsparti där man inte ska haka upp sig på en enda person.

– Man kan konstatera att under de senaste åren och senaste mandatperioderna, när han varit partiordförande, så har Vänsterpartiet brutit ny mark och utvecklats mycket som parti. Vi har vuxit i valresultatet och har en uppåtgående trend. Det har varit en historisk medlemstillväxt och vi har ett stort förtroende bland allmänheten i alla mätningar.

Vill inte spekulera i efterträdare

Han lyfter även fram att det i dag är fler som engagerar sig i Vänsterpartiet.

– Det är klart att man inte ska tillskriva Jonas hela den här utvecklingen men man ska inte heller förringa betydelsen han har haft för den.

Aftonbladets inrikespolitiska kommentator Lena Mellin lyfte kort efter beskedet fram Ali Esbati, Aron Etzler, Hans Linde, Rossanna Dinamarca och Ulla Andersson som tänkbara efterträdare till Jonas Sjöstedt.

Några besked kring hur Vänsterpartiet Malmö resonerar i frågan finns inte i dag, och Richard Olsson vill heller inte spekulera i vem som tar över som partiordförande.

Nominering senast om en månad

– Rent politiskt tycker jag det är väldigt viktigt att vi framöver tar nästa steg i den här utvecklingen. Det har på så sätt och vis smygstartat litegrann de senaste månaderna, då det blivit tydligt att i svensk politik är vi den enda vänsterrösten. Man kan inte förlita sig på att någon annan för in de perspektiven i svensk politik.

– Så jag skulle säga att det viktigaste för vårt parti framöver är att det är någon som kan engagera fler människor i den politiska processen och samla alla som längtar efter ett mer rättvist samhälle i vår rörelse.

Vänsterpartiet har sin kongress i Västerås den 21–24 maj. Kandidater till ny partiordförande måste i sin tur nomineras senast om en månad.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM