Åklagaren yrkar på fängelse för Kindberg

Av: Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

HÄRNÖSAND. Åklagarsidan yrkar på fyra års fängelse för Daniel Kindberg.

Det meddelades under slutpläderingen i Ångermanlands tingsrätt idag.

– Det jag reagerade på var de många självmål åklagaren gjorde, säger Daniel Kindberg efteråt

När det gäller de två medåtalade yrkas det på fyra års fängelse även för ”Sollefteåföretagaren”, samt tre års fängelse för ”Peabmannen”.

Åklagarsidan yrkar även på sju års näringsförbud för Daniel Kindberg och ”Sollefteåföretagaren”. Ett näringsförbud i sju år bör leda till sänkta fängelsestraff för båda två eftersom de är näringsidkare, motiverade Ekobrottsmyndighetens åklagare Niklas Jeppsson inför rätten.

Åklagarsidan hävdar att det funnits ett brottsupplägg där Daniel Kindberg varit spindeln i nätet. Peab och det kommunala bostadsbolaget Östersundshem ska ha plundrats på 15 miljoner kronor via osanna fakturor från en av Östersunds FK:s viktigaste sponsorer, ”Sollefteåföretagarens” flyttfirma. Utbetalningarna har attesterats av ”Peabmannen” och Kindberg själv, men arbetena har inte utförts. Pengarna har sedan via sponsring gått till Östersunds FK där Kindberg då var ordförande.

De åtalade nekar till brott på samtliga åtalspunkter. De menar att alla arbeten är utförda, alla fakturor är korrekta och att pengarna till Östersunds FK därmed inte är något problem.

”Många självmål”

När Daniel Kindberg kom ut ur rättsalen kommenterade han kort yrkandet på fyra års fängelse:

– Jag reagerade inget speciellt. Det var ganska väntat. Det har indikerats hela tiden. Det jag reagerade på var de många självmål åklagaren gjorde i fotbollstermer, säger Kindberg.

Daniel Kindberg beskrev åklagarsidans slutplädering som ”flummig” och hela utredningen som ”full av fallgropar”.

– Åklagaren både tillstyrkte, medgav och erkände att arbetet var utfört i åtalspunkt ett, två och sju. Det avviker helt och hållet från gärningsbeskrivningen. Det är det jag tar med mig mest i dag, säger Daniel Kindberg.

Det åklagaren säger är ju att även om visst arbete kan ha utförts, så är det i sin helhet osanna fakturor?

– Så kan du inte säga. Du måste titta på gärningsbeskrivningen. Det är väldigt tydligt att inget arbete är utfört är det påståendet de vilar sig emot, hävdar Daniel Kindberg.

Åklagaren: Ser det inte som ett självmål

Ekobrottsmyndighetens åklagare Niklas Jeppsson, som svarade på mediernas frågor för första gången i dag, hade en annan syn på saken.

– I vår plädering menar vi att man får se varje faktura för sig. I något enskilt fall finns iaktagelser av flyttjobb på en viss plats eller byggnad, det är inte jättetydliga uppgifter, men det kan inte uteslutas att något arbete har utförts i den delen. Men det är små belopp i sammanhanget och jag menar att rätten har att pröva faktura för faktura vilket arbete som har utförts, säger Niklas Jeppsson och tillägger:

– Om han vill kalla det självmål…jag ser det inte som ett självmål. Jag ser det som att vi försöker tala om vad vi helt kan styrka. I något fall kanske det finns utrymme för rätten att ogilla.

Enligt Kindberg handlar gärningsbeskrivningen om att inget arbete har utförts?

– Det är deras tolkning av gärningsbeskrivningen. Jag tycker man kan använda den språkliga betydelsen av ordet ”omfattat”. De osanna fakturorna har omfattat arbete som inte utförts. Jag menar att en faktura blir inte riktig för att man tar ett spadtag, säger Niklas Jeppsson.

Extra yttrande

11 mars i år lämnades åklagaren Niklas Jeppsson in ett extra yttrande till Ångermanlands tingsrätt angående just betydelsen av formuleringen ”inget arbete”. Där skriver han följande:

I åtalspunkt 1 och 2 avseende fakturor från (flyttfirman) görs i första hand gällande att inget av det fakturerade arbetet har utförts. Skulle det vid tingsrättens prövning inte kunna uteslutas att någon del av fakturerat arbete utförts har tingsrätten att pröva om övrig del av fakturerade arbeten är oriktiga”.

Gör det någon skillnad för yrkandet på fyra års fängelse?

– Det är en så liten del av den totala summan att det tar inte ner värdet på hela gärningen på ett sådant sätt att det ska påverka straffvärdet, anser Niklas Jeppsson.

Daniel Kindberg kallade er plädering för flummig, hur ser du på det?

– Jag tror att Daniel Kindberg under hela utredningen haft ganska mycket synpunkter, så det där får stå för honom.

Daniel Kindberg är åtalad för:

* Grov trolöshet mot huvudman i två fall.

* Medhjälp till grov trolöshet mot huvudman.

* Grovt bokföringsbrott.

* Medhjälp till grovt bokföringsbrott i fyra fall.

”Sollefteåföretagaren” är åtalad för:

* Medhjälp till grov trolöshet mot huvudman.

* Grovt bokföringsbrott i fyra fall.

* Grovt skattebrott.

”Peabmannen” är åtalad för:

* Grov trolöshet mot huvudman.

* Medhjälp till grov trolöshet mot huvudman.

Utöver gärningarna yrkas även följande, enligt Niklas Jeppsson, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten:

* Näringsförbud mot Daniel Kindberg och ”Sollefteåföretagaren”.

* Företagsbot mot flyttfirman.

* De misstänkta ska betala brottsvinsten till staten.

Samtliga åtalade nekar till brott.


Kindberg.
Foto: PÄR OLERT / BILDBYRÅN
Kindberg.

PODD: Det kan avgöra i rättegången mot Daniel Kindberg

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Robert Laul om rättegången mot Östersunds FK:s före detta ordförande Daniel Kindberg.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.