Utslag, prickar och hudförändringar hos barn – 21 bilder

Bilder på 21 vanliga utslag som barn kan drabbas av

Av: Ulrika Sjöblom

Publicerad:
Uppdaterad:

Att barn drabbas av utslag, prickar i huden eller någon annan hudförändring är mer regel än undantag.

De flesta är ofarliga och går över av sig självt men vissa kräver medicinering.

Här är en lista på 21 vanliga utslag som ditt barn kan drabbas av.

1. Bältros

Bältros påminner om vattkoppor med rosa och röda utslag som sedan blir vätskefyllda, kliande blåsor. Sjukdomen brukar börja med en brännande smärta i huden innan utslagen kommer. Det vanliga är att bältros sitter på överkroppen eller längs ett ben, men kan förekomma var som helst på kroppen, enligt doktorn.com. Efter två till tre veckor bildas sårskorpor på blåsorna. och det tar ungefär fem veckor från det att man insjuknat till att huden läkt helt.

Man kan bara få bältros om man tidigare har haft vattkoppor. Det är dock ovanligt att yngre personer drabbas. Tänk på att ett litet barn med vattkoppor inte kan smitta sin mormor så att hon får bältros. Däremot kan en mormor som har bältros smitta sitt barnbarn så att hen får vattkoppor (om denne inte tidigare haft sjukdomen). Det går dock inte att smitta någon med bältros.

Om ditt barn får bältros i ansiktet är rådet från 1177 att söka vård på en akutmottagning. I övrigt behöver ni inte söka vård, men om barnet har väldigt ont, blåsorna blir infekterade eller om blåsorna inte försvinner efter två veckor kan ni få hjälp på en vårdcentral.

Bältros.
Foto: Doktorn.com
Bältros.

2. Eldsmärke

Ett eldsmärke är en röd fläck på huden och finns där redan när barnet föds. Fläcken kan variera i storlek och sitta var som helst på kroppen. Ibland buktar den ut lite så den känns om du stryker med handen över. Eldsmärke smittar inte och det är oklart varför de uppstår, enligt 1177.

Foto: 1177.se
Eldsmärke.

3. Eksem

Eksem kan se ut på många olika sätt men har vanligtvis en sak gemensamt – de kliar. Huden blir ofta röd, torr och fnasig. Det kan också bli små knottror på huden eller röda och rosa områden. Barn på upp till ett år får ofta eksem på kinderna som sedan sprider sig till andra delar av kroppen. Hos äldre barn är det vanligare med eksem i armvecken, knävecken och på händerna, enligt doktorn.com.

Eksemen kan bli värre av för mycket dusch och bad, speciellt i klorerat vatten, dammiga miljöer, om barnet svettas mycket och av kemikalier i diskmedel och tvål. Det är också vanligt att eksemen förvärras på vintern när luften är torr. Hos många barn blir klådan värre av citrusfrukter, tomater, jordgubbar, choklad och kiwi. Det beror inte på allergi, utan på att huden är extra känslig, enligt 1177.

Om ditt barn lätt får eksem är det viktigt att regelbundet smörja med mjukgörande kräm, även när eksemen är vilande. Kortisonkräm kan också hjälpa, men rådgör med läkare innan om barnet är yngre än två år.

Foto: 1177
Eksem.

4. Femte sjukan

Det vanligaste symptomet på femte sjukan är rodnande utslag på kinderna. De kan sedan sprida sig, vanligtvis till utsidan av armar och ben. Barnet kan även få feber, värk i kroppen, illamående, ont i magen, diarré och vara allmänt trött och hängigt, men många av de som drabbas får inga symtom alls.

Femte sjukan är en virussjukdom och det finns inget läkemedel mot själva sjukdomen. Det du kan göra för att underlätta för ditt barn är att behandla symptomen, till exempel med smärtstillande och febernedsättande, enligt doktorn.com. 

Foto: Doktorn.com
Femte sjukan.

5. Födelsemärke

Alla människor får ett eller flera födelsemärken. Vanligtvis kommer det första när barnet är några år gammalt, men vissa har dem redan när de föds. Födelsemärken är bruna fläckar på huden, ibland upphöjda, ibland jämna med huden. Det kan kommer fler födelsemärken i takt med att barnet blir äldre. 

Födelsemärken är i regel ofarliga, men om de ändrar form, blir ett sår eller börjar blöda råder 1177 att uppsöka vård.

Foto: Wikimedia Commons
Födelsemärke.

6. Hemangiom, smultronmärke

Hemangiom, även kallat smultronmärke, är ett utslag som oftast drabbar barn under ett år och visar sig som ett klarrött, rödlila eller mörkrött märke på huden. Ibland är märket upphöjt men inte alltid. De kan variera i storlek från någon millimeter till några centimeter. Ofta syns märkena redan när barnet föds och växer sedan på både höjden och bredden.

Smultronmärke försvinner så småningom av sig själv, men det kan ta allt ifrån ett år upp till tio år, enligt 1177. Om ditt barn har sex märken eller fler, eller om de uppstår senare än sex veckor efter förlossningen kan ni söka vård på en barnavårdscentral. Detsamma gäller om ett märke sitter illa till och till exempel stör barnets syn.

Foto: Wikicommons
Hemangiom, smultronmärke.

7. Höstblåsor

Höstblåsor är en virusinfektion som är vanligast bland barn under 10 år och allra vanligast bland barn som går i förskola. Höstblåsor är ofarliga men väldigt smittsamma.

Barnet får oftast blåsor i munnen och på läpparna och ibland även på händer, fötter och rumpan. Blåsorna kan klia och göra ont och om de går sönder kan de bilda små sår. Feber är också vanligt.

Normalt sett försvinner höstblåsorna av sig själva inom en vecka och ingen speciell behandling behövs, enligt doktorn.com.

Foto: Doktorn.com
Höstblåsor.

8. Milier

Många barn föds med små, vita prickar i ansiktet. Prickarna är hårda och sitter ofta på barnets näsa och kinder. Prickarna kallas milier och innehåller proteinet keratin som är utgör grunden till huden, håret och naglarn, enligt doktorn.com. De är helt ofarliga och försvinner av sig självt efter några veckor. 

Foto: Serephine Wikimedia commons
Milier.

9. Mollusker

Det är vanligt att barn får mollusker. Det är små, runda, upphöjda utslag med en grop i mitten. Ofta kommer de på barnets mage, armar, i ansiktet och i nacken. Om barnets hy är ljus brukar molluskerna vara samma färg som huden eller rosa, på mörk hy är de oftast lite ljusare än huden. 

Mollusker är ofarliga och brukar inte ge några besvär. De läker av sig självt efter ungefär sex till nio månader, enligt doktorn.com.

Foto: Doktorn.com
Mollusker.

10. Mongolfläck

En mongolfläck är som ett medfött födelsemärke, men mer blåfärgat. Fläckarna är helt släta och sitter oftast i korsryggen och på skinkorna och är ofarliga. De är vanligast bland barn med mörkare hy och bleknar ju äldre barnet blir.

Foto: Wikimedia commons
Mongolfläck.

11. Mässling

Torrhosta, snabbt stigande feber och irriterade och ljuskänsliga ögon är de första symtomen på mässling. Efter några dagar kommer ljusröda utslag som sedan blir mörkare och kan flyta ihop. Det kan ta upp till två veckor innan barnet är helt återställt, enligt 1177. 

Det är vanligt med komplikationer i samband med mässling, enligt doktorn.com. Små barn kan få andningsbesvär och det är även lättare för andra infektioner att få fäste, till exempel ögoninflammation, bihåleinflammation eller lunginflammation. 

Mässling är en virussjukdom och det finns ingen medicin. Om du misstänker att ditt barn har fått mässling ska du kontakta vården, men alltid via telefon först eftersom sjukdomen är extremt smittsam. 

Vaccin mot mässling ingår i det svenska vaccinationsprogrammet.

Foto: 1177
Mässling.

12. Nässelutslag

Det första symptomet på nässelutslag är en plötslig, brännande klåda, ibland utan att några utslag syns. När utslagen sedan kommer är de upphöjda, ljusröda eller hudfärgade och är oftast blekare i mitten. De kan omgärdas av en rodnad. På vissa barn blir det bara några få centimeterstora utslag och för andra kan det bli stora sammanhängande områden. Utslagen kan sitta både på överkroppen, armar och ben och kan snabbt ändra både utseende och plats på kroppen, enligt 1177.

Barn kan få nässelutslag flera gånger och då kan det bero på allergi. I sådant fall kan sjukdomen behandlas med allergitabletter. I annat fall går utslagen över av sig självt och kan behandlas med kylbalsam för att lindra klådan. 

Foto: Wikimedia commons
Nässelutslag.

13. Pytariasis rosea, medaljongsjuka

Medaljongsjuka börjar med att barnet får ett enda ovalt utslag på bålen, överarmarna eller låren. Utslaget kan vara från några centimeter upp till tio centimeter långt. Efter några dagar, eller ibland en vecka eller två, kommer fler utslag på samma ställe som det första. De är rosa och fjällar och kan även klia. 

Medaljongsjuka läker av sig självt så ni behöver inte söka vård. Om barnet har svår klåda kan kortisonkräm hjälpa, enligt 1177.

Foto: Wikimedia commons
Pytariasis rosea, medaljongsjuka.

14. Ringorm

Ringorm är en svampinfektion som ger runda eller ovala utslag på huden eller i hårbotten. Ytan är ofta torr och fjällar eller har små knottror och utslagen kan variera i storlek från några millimeter upp till flera centimeter, enligt doktorn.com. För vissa barn kan utslagen klia, andra får inga besvär alls. Utslagen läker ofta från mitten vilket gör att utslagen ser ut som en ring, därav namnet. 

Ringorm kan behandlas hemma med svampmedel, men ni bör uppsöka vård ändå eftersom det smittar.

Foto: Wikimedia commons
Ringorm.

15. Scharlakansfeber

Om ditt barn får feber och små röda, knottriga prickar i ljumskarna och under armarna kan det vara första tecknet på scharlakansfeber. Utslagen sprider sig sedan till magen och ryggen och kan till slut täcka stora delar av kroppen. Prickarna är knappnålsstora och kliar. Även tungan brukar få utslag och färgas röd.

Det är även vanligt att barnet får ont i halsen, magen och huvudet, känner sig illamående och kräks och att lymfkörtlarna och halsmandlarna svullnar. Ibland kommer de symtomen innan utslagen.

Sjukdomen är väldigt smittsam och behandlas med antibiotika.

Foto: Wikimedia commons
Utslag vid Scharlakansfeber.

16. Storkbett

Storkbett är röda, platta märken i barnets panna, på ögonlocken eller i nacken och finns där när barnet föds. De består av samling ytliga blodkärl och försvinner av sig själv, oftast innan barnet fyller ett år, enligt enligt doktorn.com.

Du behöver inte söka vård om ditt barn har storkbett.

Foto: Wikimedia commons
Storkbett.

17. Svinkoppor

Svinkoppor börjar som små röda prickar och utvecklas oftast till vattenfyllda blåsor som sedan även fylls med var. Det vanligaste är att blåsorna kommer i ansiktet, runt munnen, näsan eller bakom öronen, men kan också komma på lår och rumpa och i vissa fall på andra delar av kroppen. Kopporna torkar ut så småningom och det bildas en skorpa på blåsorna. Barnet kan uppleva att det kliar och svider men blir sällan allmänpåverkat eller får feber.

Sjukdomen är väldigt smittsam och och sprids snabbt på till exempel förskola och skola. Det är viktigt att ett barn som fått svinkoppor är hemma från förskola eller skola tills tills kopporna torkat ut och sårskorpan fallit av eftersom kopporna smittar så länge såret inte har läkt, enligt doktorn.com.

Foto: Wikimedia commons
Svinkoppor.

18. Toxiskt utslag

Det är vanligt att nyfödda får toxiskt utslag. Några av symtomen är att huden bli rödflamming och att utslagen kan komma och gå under dagen. Barnet kan också få små röda prickar som är gula i mitten, ungefär som en finne, enligt 1177. Vanligtvis sitter utslagen på magen, och bröstkorgen men kan också komma på låren, armarna och i ansiktet. 

Ingen behandling behövs, utslagen försvinner av sig själv efter inom några veckor. 

Foto: 1177.
Toxiskt utslag.

19. Tredagarfeber

Tredagarsfeber är en barnsjukdom som är vad det låter som – en mycket hög feber som som kommer plötsligt och går över på tre dagar. Efter tre dagar, när febern gått ner, kommer röda, småfläckiga utslag på barnets överkropp. Ibland sprider sig utslagen till armarna och benen. Utslagen kliar inte och försvinner på några dagar, för vissa barn till och med på några timmar.

Tredagarsfeber är en mycket vanlig barnsjukdom som drabbar nästan alla barn i ålder 6 månader till 3 år, enligt doktorn.com. Det är viktigt att se till att barnet får i sig mycket vätska i samband med hög feber och febernedsättande kan ges för att mildra symptomen, men i övrigt behövs ingen medicinering för tredagarsfeber.

Foto: Picasa 2.7/Wikimedia commons
Utskag vid tredagarsfeber.

20. Vattkoppor

Vattkoppor är en mycket smittsam virussjukdom som oftast drabbar barn. Vanligtvis börjar sjukdomen med feber och värk i kroppen i något dygn, sedan kommer röda utslag på huden, enligt doktorn.com. Utslagen kan sprida sig över hela kroppen, inklusive i munnen, i halsen, kring ändtarmsöppningen och på könet. Utslagen går från röda prickar till blåsor med genomskinlig vätska och brukar vanligtvis klia väldigt mycket. 

Vattkoppor går i regel över av sig själv utan medicinsk behandling. Eftersom smittorisken är stor ska barnet vara hemma från skola och förskola. Av samma anledning ska barnet inte tas till en vårdmottagning. Du som förälder kan istället ringa till en vårdcentral eller sjukvårdsrådgivningen.

Foto: Wikimedia commons
Vattkoppor.

21. Vårtor

Vårtor är vanligt bland barn i skolåldern och kommer oftast på fötter och händer. Det är små runda upphöjningar i huden som är hårda i kanterna och mjukare i mitten. Ibland kan små svarta prickar synas i mitten. Vårtor på händer är lite mer utstående än de på fötterna. Vårtor är väldigt smittsamma och trivs i varma och fuktiga miljöer. Därför är det stor risk för barn att smittas i gymnastiksalar, simhallar och badhus, enligt doktorn.com.

Vårtor är ofarliga och går oftast bort av sig själv, men det kan ta lång till, till och med flera år. För att skynda på processen finns receptfria medel att köpa på apoteket. Om barnet har mycket besvär med att vårtorna gör ont eller är såriga och blöder kan ni få hjälp på en vårdcentral.

Foto: Doktorn.com
Vårtor.

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.