Svenska mästarna hotas av nedflyttning

Chockbeskedet: Får ingen elitlicens

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

I april vann Storvreta IBK SM-guld.

Nu hotas laget av tvångsnedlyttning.

Svenska innebandyförbundet meddelar på onsdagen att klubben har ett negativt eget kapital och därmed inte medges någon elitlicens.

Storvreta IBK är innebandys mäktigaste klubb med sina sex SM-guld genom tiderna. Det senaste kom så sent som i april när Falun besegrades i finalen i Globen.

Nu hotas klubben av nedflyttning från högstaligan SSL.

Spelar under handlingsplan

Svenska innebandyförbundet meddelar på onsdagen att Storvreta, och seriekollegan FC Helsingborg, inte medges någon elitlicens eftersom klubbarna har ett negativt eget kapital. Båda lagen kommer nu spela säsongen under handlingsplan.

– Det innebär att de måste visa under perioden 1 augusti 2019 till 30 april 2020 att det egna kapitalet är återställt. Är det inte det så medges de inte att starta i Svenska superligan nästa år utan blir degraderade en serie, säger licensnämndens talesperson Tomas Eriksson till Sportbladet.

Saknas drygt två miljoner

Storvretas ordförande Ingemar Lundqvist säger att klubben har ett negativt eget kapital på drygt två miljoner kronor. Lundqvist vill inte gå in i detalj på hur det blivit så men medger att läget är allvarligt.

– Vi har redan vidtagit ett antal åtgärder där vi dragit ner på personalkostnader och tittat igenom hela vår verksamhet för att öka intäkter och minska kostnader. Vi har en plan som vi kommunicerat med förbundet och de tycker att den är bra, men vi vet först från den 1 april nästa år hur det blir. Det är då det avgörs, säger Ingemar Lundqvist.

Kommer ni klara det?

– Ja, det tror jag. Det vi skickat in till förbundet är inte luft utan det är något vi känner är möjligt. Med det sagt har vi respekt för situationen vi sitter i. Vi är inte nonchalanta för det men vi tror att det ska gå.

Publicerad:

LÄS VIDARE