Fångar har tagit över delar av fängelse

”Raderar brottsregister och kontrollerar gymmet”

avEbba Thornéus, Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Runt 600 fångar tog över delar av det privatägda fängelset HMP Birmingham och startade bränder.

Sent på fredagskvällen bröt strider ut på anstalten mellan fångarna och polisens ”Tornado-enhet”.

Över 12 timmar senare har polis återfått kontrollen över fängelset.

Upploppet på det privatägda fängelset HMP Birmingham startade på fredagsmorgonen i samband med att internerna ska ha nekats titta på tv och gå till gymmet.

När vakter försökte få in de runt 400 fångarna i sina celler igen ska en vakt ha hotats med en använd spruta, varpå en intern fick tag i dennes nycklar.

”Kan inte andas”

Därefter eskalerade situationen och fångarna tog över flera delar av fängelsebyggnaden, däribland gymmet, apoteket och säkerhetsutrustningen.
Fångarna ska även ha krossat flera lampor och satt eld på flera ställen samt tagit sig in på ett kontor där de lyckats radera delar av sitt brottsregister.

Enligt Birmingham Mail kontrollerade de intagna fyra avdelningar på fredagskvällen. Tidningen rapporterar att polisens insatsstyrka ”Tornado” var på plats med flera enheter för att nå fram till en skadad intern. Men andra fångar ska då ha gått till attack .

Kommenterar inte pågående insats

Englands justitiedepartement släppte sent på kvällen en uttalande där de uppgav att de inte kommenterar pågående insatser inne på anstalten

“Omfattande resurser finns på plats och vi fortsätter samarbetet med West Midlands-polisen och andra akutmyndigheter för att lösa situationen” skriver de.

Natten mot lördag var upploppet över och polisen skulle ha kontroll över situationen i fängelset, enligt ett pressmeddelande från Englands justitiedepartement.

Där uppges också att polisen återtog kontrollen över fängelset vid 23-tiden, svensk tid - mer än ett halvt dygn efter att upploppet inleddes.

”Min bror skriker på hjälp”

De skriver vidare att utredningen av händelsen påbörjats under natten och att de börjat inspektionen av de fyra avdelningar av fängelset som internerna under fredagen tog kontroll över.

En film inifrån fängelset som publicerats tidigare på fredagskvällen visade en kraftig brand som rasade innanför murarna. Samtidigt vittnade anhöriga till fångar om att röken fyllt olika delar av den då delvis ockuperade anstalten.

– Min bror skriker på hjälp, röken är så tjock att han inte kan andas, säger en kvinna vars släkting inne i fängelset ringt i panik, enligt Birmingham Mail.

Tidningen Birmingham Mail rapporterade att flera fångar med mobiltelefoner har ringt till deras redaktion och vittnat om att upploppet i fängelset blir allt mer kaotiskt, trots att det inte är tillåtet för fångarna att ha mobiltelefoner.

Den överrumplade fängelsepersonalen tvingades snabbt till reträtt och de förrymda fångarna kunde därför röra sig helt fritt mellan de olika delarna.

Enligt tidningen ska en av fångarna vara allvarligt skadad men en talesperson för West Midlands Ambulance Service sa att de har flera styrkor på plats vid fängelset men att det inte finns några uppgifter om några olyckor eller eventuella skador.

I pressmeddelandet som släpptes från justitiedepartementet när upploppet var över framgick att en fånge förts till sjukhus för vård. Inga andra rapporterades i natt vara skadade.

”Ge oss mat”

Under eftermiddagen tvingades G4S som driver fängelset att lämna över incidenten till den statliga fängelsemyndigheten och polisens insatsstyrka kallad ”Tornado” var på plats.

Utanför fängelset rapporterade lokala medier att det gick att höra skrik från fångarna som uppgavs löpa amok inne på anstalten:

– Ge oss mat, uppges fångarna skandera.

Samtidigt som upploppet pågick på fyra avdelningar var resten av fängelset, som totalt innefattar drygt 1 450 manliga fångar, låst och alla intagna som inte medverkade i upploppet hölls inlåsta.

Lättare att få droger än lakan

Upploppet är det tredje vid ett engelsk fängelse på mindre än två månader.

Den 6 november var 200 interner delaktiga i ett bråk på ett fängelse i Bedford och den 29 november inträffade ytterligare en händelse på fängelset HMP Lewes i East Sussex.

Ledaren för fångvaktarnas fackförbund POA, Mike Rolfe, säger till Birmingham Mail att man tidigare varnat för att allvarliga incidenter kan komma att uppstå och att man skickat en skarp varning till justitiedepartementet om att landets fängelser befinner sig i kris.

– Det pågår ett blodbad i fängelserna i denna minut. Personalen går på knäna, är uppgiven och har förlorat all motivation. Låga personalsiffror och att folk i drivor lämnar sina jobb är verkligen en dålig kombination, och det är farligt för alla, både för personal och för fångar, säger han till BBC Radio Four.

I en rapport nyligen kritiserades också förhållandet särskilt på fängelset i Bedford, där internerna uppgivit att det är lättare att få tag på droger än att få rena kläder och lakan.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Birmingham