Håll ut – då är värmen tillbaka

Så blir veckans väder – där du bor

Av: Benjamin Ekroth

Publicerad:
Uppdaterad:

Det fina sommarvädret byts ut mot rusk i helgen. Men soldyrkare och semesterfirare behöver inte misströsta.

– Från och med fredag kommer det bli uppåt 20–25 grader och det blir mestadels soligt under slutet av veckan, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.

Senaste veckan har vi blivit ordentligt bortskämda med fint högsommarväder och temperaturer på över 30 grader på vissa håll. Lagom till nationaldagsfirandet idag kommer ruskvädret.

– Det som händer i helgen är att tre nederbördsområden ska passera, vilket gör att det kommer att vara en hel del regn över landets mellersta delar, mycket skurar i de södra delarna och moln i de norra delarna. Och så får vi betydligt lägre temperaturer, 10–15 grader, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.

Litet undantag

Kommande vecka inleds med att vädret sakta men säkert slår om. Temperaturerna måndag, tisdag och onsdag hamnar på mellan 13 och 20 grader, enligt Mikael Sjöstrand.

På torsdag och fredag börjar högtrycken etablera sig med soligt, torrt och varmt väder. Det byggs upp över Atlanten och lägger sig rakt över eller något öster om Sverige.

– Från och med fredag kommer det att bli uppåt 20–25 grader och det blir mestadels soligt under slutet av veckan, med ett litet undantag för framför allt Lapplandsfjällen, säger Mikael Sjöstrand.

– Men i övriga delar av landet blir det en del högsommarvärme.

Snart vänder väderlyckan igen och solens värmande strålar kommer tillbaka.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Snart vänder väderlyckan igen och solens värmande strålar kommer tillbaka.

Det kan även bli fråga om en högtrycksblockering, alltså att högtrycket ligger kvar på samma plats en längre tid och håller undan lågtryck.

– Det skulle kunna ge ordentlig värme. Det ser ut att kunna fortsätta vara ganska varmt under andra halvan av juni.

Risk för bränder

Just nu är det torrt i skog och mark med risk för skogsbränder och gräsbränder i framför allt norra Svealand och södra Norrland.

– Det är den här helgen man får hoppas på lite nederbörd. I och med att det ska regna i nästan hela landet kommer alla att få en del regn i alla fall, säger Mikael Sjöstrand.

Får mest nederbörd

Som minst rör det sig om ett par millimeter. Landets mellersta delar, där också risken är som högst enligt SMHI, får mest nederbörd.

– Lokalt kan det komma någon åskskur och då kan det komma riktigt stora mängder bara på någon dag, säger Mikael Sjöstrand.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN