Här blir han lika bra som ”Foppa”

Colorados slutspelskung: Nathan MacKinnon

avPer Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

DENVER. Inte sedan Peter Forsbergs dagar har Colorado haft en playoff-kung av samma kaliber som Nathan MacKinnon.

Med ytterligare ett mästerligt mål – och poäng för åttonde slutspelsmatchen i rad; vilket är tangerat ”Foppa”-rekord – såg han i natt till att Avalanche utjämnade sin serie mot San Jose Sharks.

– Jag har i ett par år hävdat att han är en av världens bästa spelare och jag vet ärligt talat inte om det finns någon som är så explosiv och svår att hantera, säger Gabriel Landeskog när Sportbladet träffar honom efter 3-0-segern hemma i Pepsi Center.

Han kammade noll i öppningsmatchen mot Calgary elfte april.

Men sedan dess har Nathan MacKinnon gjort avtryck i protokollet i samtliga matcher Colorado spelat – och leder nu hela Stanley Cup-slutspelets poängliga med sex mål och sju assist.

Sammanlagt är poängsviten alltså åtta slutspelsmatcher lång – och en sådan radda har ingen i Avalanche tvinnat ihop sedan Peter Forsberg gjorde det 2002 (samt 2001 och 2000...).

Fortsätter den 23-årige centern från Nova Scotia producera även i de kommande två fajterna tangerar han Joe Sakics klubbrekord av poäng i tio raka matcher, satt 1996.

1 av 2 | Foto: David Zalubowski / TT
MacKinnon, till höger.

Ingen i Denver skulle bli förvånad, låter det som på Gabriel Landeskog.

– Ja, nej, jag har i flera år hävdat att Nathan är en av världens bästa spelare, säger den svenske kaptenen när vi ses i Avalanches omklädningsrum efter nattens seger mot Sharks i Pepsi Center.

”Mest värdefulle”

Han fortsätter:

– Visst, Connor McDavid och Sidney Crosby är också otroligt bra, men jag vet ärligt talat inte om det finns någon som är så så explosiv och svår att hantera. Han utgör ett hot både i kontringar och i själva spelet i offensiv zon. I mina ögon borde han ha utsetts till ligans mest värdefulle både i fjol och i år.

Målet i natt tillkom på spektakulär halvvolley precis framför Martin Jones i mitten av andra perioden och innebar 1-0. Den ledningen utgjorde grundbulten i vad som till sist blev en klar och tämligen rättvis 3-0-seger för hemmalaget.

– Mm, vi pratade innan om att vi ville diktera villkoren ikväll, så de skulle tvingas justera spelet efter oss och inte tvärtom. Det lyckades vi bra med, fortsätter kapten Landeskog.

– Vi spelade snabbt och det är det man måste göra för att slå det här laget.

”Vara ödmjuk”

Precis som serierna St.Louis-Dallas och Boston-Columbus står duellen mellan Colorado och San Jose nu 2-2 och ser ut att kunna bli en utdragen och dramatisk historia.

– Vi har vunnit en match i San Jose tidigare i serien och åker dit med samma inställning nu. Vi ska vinna en match. Det är ingen idé att tänka längre än så, konstaterar ”Gabbe”.

Ingenting lär vara omöjligt med Nathan MacKinnon i laguppställningen.

– Vi ska väl inte säga alltför mycket, vi vill ju att han ska förbli ödmjuk och fortsätta spela bra, men helt klart: Har man inte sett Nathan MacKinnon spela måste man göra det, för det händer saker varje gång han är på isen, ler kedjekamraten från Stockholm.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se


Följ vår nya Youtube-succé – över 800 000 visningar redan

Missa inget avsnitt av Uppdrag Hockey – prenumerara på Sportbladets nya Youtube-kanal här!

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM