Gymnasieskolor förberedda: ”Inte oväntat”

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:
Stefan Löfven meddelade på tisdagen att att gymnasieskolorna rekommenderas till distansundervisning.
Foto: JERKER IVARSSON
Stefan Löfven meddelade på tisdagen att att gymnasieskolorna rekommenderas till distansundervisning.

Landets gymnasieskolor kommer stänga ner och bedriva distansundervisning.

I Malmö börjar man med en studiedag – för att sedan ha digital undervisning.

– Det var inte oväntat, säger Lars Rehnberg, gymnasie- och vuxenutbildningsdirektör i Malmö stad.

På en presskonferens på tisdagsförmiddagen meddelade statsminister Stefan Löfven (S) att skolor runt om i landet nu kommer att stänga ner med anledning av coronaviruset.

– Från och med imorgon kommer alla Sveriges gymnasieskolor, komvux, yrkeshögskolor, högskolor, universitet att rekommenderas distansundervisning, sa Löfven inför den samlade presskåren.

Redan innan regeringens beslut hade Malmö universitet meddelat att de kommer att övergå till distansundervisning. Den nya rekommendationen från regeringen innebär att stadens knappa 40 gymnasieskolor också måste ställa om till en digital undervisning.

Studiedag väntar

– Det var inte oväntat. För gymnasieskolor och vuxenutbildning i Malmö stad har vi inlett en planering så att vi på ett strukturerat sätt kan gå över till att bedriva utbildning på fjärr och distans, säger Lars Rehnberg, gymnasie- och vuxenutbildningsdirektör i Malmö stad.

Enligt Lars Rehnberg är skolorna i Malmö stad ”ganska väl förberedda” för en övergång till distansundervisning.

Det är dock först på torsdag som det nya studiesättet kommer märkas av i Malmö.

– Morgondagen avsätts till en implementering av fjärr och distans. Vi har tagit fram en handlingsplan som ska ligga till grund för skolornas arbete. Det innebär att i morgon är det en planerad studiedag för gymnasieeleverna, säger Lars Rehnberg.

”Kommer ställa krav”

Medan gymnasieelever kommer att vara lediga på onsdag kommer lärare och elever på vuxenutbildningarna tillsammans arbeta för att på torsdag kunna börja bedriva distansutbildning.

– Även om eleverna inte är på skolorna är skolorna inte stängda, utan utbildning bedrivs på fjärr och distans. Det kommer ställa krav på hur vi organiserar och anpassar arbetet så att det bedrivs så att eleverna klarar sina utbildningsmål, helt enkelt.

De digitala plattformar som ingår i skolundervisningen gör att Lars Rehnberg bedömer att beredskapen är god. Med enbart en dag på sig att implementera det nya arbetssättet måste planering dock göras för varje enskild skola.

Regeringens besked kommer efter dagar med hög frånvaro i Malmös gymnasieskolor.

Mer än var femte elev

– Vi har märkt av en ökad frånvaro. Vi har kunnat konstatera att informationen om att hålla sig hemma om man har symtom på luftvägsinfektion eller förkylning gått fram, så vi har kunnat se en ökad sjukfrånvaro hos både elever och medarbetare de senaste två dagarna.

Hur kraftig frånvaro rör det sig om?

– På elevsidan pratar vi om 20–30 procents frånvaro de två dagarna hittills den här veckan.

Stefan Löfven meddelade på tisdagen även att regeringen förbereder en totalstängning av skolor och förskolor, men att ett sådant beslut inte kommer nu.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE