Därför tackade succétränaren nej till landslaget

Av: Petra Thorén

Publicerad:

Han är tränaren bakom Linn Svahns succé.

Men när landslaget frågade Ola Ravald tackade han nej.

– Det passar inte för mig just nu, säger skidtränaren.

Han har pekats ut som en tänkbar ny tränare i Svenska längdlandslaget.

Men under torsdagens presskonferens satt Ola Ravald hemma i Östersund och följde den digitala sändningen.

Faktum är att han backade ur processen med skidlandslaget för ett tag sedan och har tackat nej till landslagschefen Anders Byström, efter att han de hade diskuterat olika lösningar.

Ravald.
Foto: Lasse Allard
Ravald.

Ola Ravald, som varit verksam som svensk landslagstränare i två omgångar och tränat både norska skidskyttelandslaget samt kinesiska längdlandslaget, förklarar för Sportbladet att han inte har det engagemang som krävs just nu för det uppdrag som innehåller regelbundna resor.

– Det enkla svaret är att min situation är väldigt bra på hemmaplan.  Ska man in och jobba måste man känna att man kan ge 120 procent, säger Ola Ravald som trivs bra på hemmaplan med uppdraget på skidgymnasiet i Östersund där familjen finns.

– Jag har två barn, som 14 år och 17 år, och jag trivs bra att vara med dom mycket.

Fick du ett konkret erbjudande?

– Vi har pratar  om hur scenarier skulle se ut, så jag visste vad jag sa ja eller nej till. Jag kände att det skulle vara något väldigt speciellt för att tacka ja, jag har jobbat i landslaget tidigare och det är ett väldigt fint uppdrag så det här är helt mitt eget val.

Personlig tränare

Ola Ravald är noga med att påpeka att hans val inte har något att göra med den kritik som riktats mot tränarduon Magnus Ingesson och Stefan Thomson under våren eller med planen på att tränarteamet ska jobba både med herr- och damlag.

– Det har absolut inget med det att göra, säger han.

Ola Ravald är också personlig tränare till säsongens succé, sprintspecialisten Linn Svahn, som nu tar klivet in i A-landslaget. Det kommer han att fortsätta vilket underlättade beslutet.

– Jag kände att jag är med på hennes resa ändå. Det ger mig mycket, hon ger så mycket tillbaka till mig, säger han.

Det nya svenska tränarteamet kommer att bestå av Magnus Ingesson och Stefan Thomson, som båda var damansvariga i fjol. Som ny resurs i A-laget kommer Anders Högberg in. När han körde i den vita landslagsdressen i början på 2000-talet hette tränaren – Ola Ravald.

– Jo, han var med i sprintlaget. Han kommer senast från Norge och kan komma in med många bra idéer, säger Ravald.

Publicerad:

LÄS VIDARE