Karlskronas klubbchef: ”Vi blev misshandlade”

avOscar Rickstrand

Karlskrona tvingades lägga 82 miljoner för att klara kravet på publikkapacitet.

Nu är kravet borttaget.

– Vi blev misshandlade i den här frågan, säger Karlskronas klubbchef Per Rosenqvist.

För fyra år sedan tog Karlskrona klivet upp i SHL.

Klubben stod då med en arena som kunde ta in 3 300 personer. Det var otillräckligt för att matcha det dåvarande kravet på publikkapacitet (5000) i SHL.

För att klara licenskraven tvingades Karlskrona därför till ett miljonbygge. Totalt gick arenauppgraderingen på 82,2 miljoner. Klubben gick själva in med sju miljoner och fick sedan stor hjälp av kommunen.

”Blev misshandlade”

Nu är kravet på publikkapacitet slopat. Svenska Ishockeyförbundet meddelade i dag att det tas bort från och med nästa säsong.

Beskedet kommer knappt tre år för sent för Karlskrona, som i och med den framtvingade arena-investeringen 2015 försattes i en prekär ekonomisk situation.

– Hela den här historien har gett en väldigt negativ utgång för oss. Vi blev misshandlade i den här frågan, säger Karlskronas klubbchef Per Rosenqvist.

Han utvecklar:

– Ingen annan klubb tvingades till en liknande ombyggnation. Flera andra fick dispens. Vi blev tvungna att investera och i dag sitter vi med ett stort eget negativt kapital på åtta miljoner kronor. Det är nästan rakt kopplat till arena-invisteringarna vi tvingades till. Så kraven fick en klar negativ påverkan på vår ekonomi.

Gläds med Oskarshamn

Surt att kravet slopas nu, fyra år för sent för er del?

– Vi får ge plus till förbundet att de har tagit hänsyn till att vi blev misshandlade för tre år sen. Vi får titta framåt och se det som positivt att de tar ansvar i frågan nu.

Rosenqvist påpekar också att han gläds med Oskarshamn, som nu slipper söka dispens för deras arena som tar in 3275 personer.

– De skulle ha tvingats ha en arena för 5000 personer i en relativt liten stad, vilket jag tror skulle ha försämrat hockeyupplevelsen där. Så jag är väldigt glad för deras del nu.

Oskarshamn klubbchef Martin Åkerberg är också glad över det slopade kravet.

– Såklart ett besked som vi välkomnar. Det är inte bara glädjande för oss utan även för hela ishockeyrörelsen. De tidigare kraven var helt orimliga, den linjen har vi drivit hela tiden. Så det känns jättebra det här.

ARTIKELN HANDLAR OM