Viktigast: Att inte strunta i deklarationen

Sista dagen att deklarera – men det går att be om mer tid

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Efter torsdagen är det för sent. Glöm inte att be om uppskov om du inte hinner. Arkivbild.
Foto: Bertil Ericson / TT
Efter torsdagen är det för sent. Glöm inte att be om uppskov om du inte hinner. Arkivbild.

Snart är det över för den här gången – men för dig som inte hinner med att deklarera före torsdag kväll är det allra viktigast att be Skatteverket om förlängd tid. Då får du två veckor till på dig.

Senast vid midnatt den 2 maj, alltså natten mot den 3 maj, ska deklarationen vara inne. Om du inte ber om mer tid, vill säga.

– Det går att be om uppskov, det kan man göra på "mina sidor" på Skatteverkets hemsida. Då får man på sig till den 16 maj. Det är viktigt att göra det, annars kan man få en massa straffavgifter, säger Sharon Lavie, privatekonom på Ikano bank.

LÄS VIDARE

Lugn och ro

Många har redan deklarerat elektroniskt, men det finns förstås många som fortfarande gruvar sig inför årets sifferexercis. Men för de flesta är det bara att sätta sig ned i lugn och ro, gå igenom sina papper och kolla mot det som Skatteverket har uppgift om, konstaterar hon.

– För dem som har arbetat på annan ort kan man till exempel göra avdrag för dubbel bosättning. Även den som arbetat hemifrån kan göra avdrag för till exempel dator eller telefon om inte arbetsgivaren står för det.

Rot- och rutavdrag kommer automatiskt på fakturan från företaget du anlitat, men det gäller att kolla att uppgifterna är korrekta, och att man tjänat tillräckligt och betalat nog med skatt för att uppfylla kraven på rot- och rutavdrag.

Husförsäljning

Den som har en lite krångligare deklaration, till exempel för att man sålt ett hus, aktier eller andra värdepapper, har mer att gå igenom och kontrollräkna än de flesta vanliga löntagare, säger privatekonomen .

– Aktieförsäljning måste deklareras separat. Om man sålt hus gäller det att se till att få med alla avdrag för till exempel renoveringar och mäklararvoden. Vid försäljning av värdepapper kan man kvitta förluster mot vinster.

– Om man sålt hus kan man också begära uppskov för att betala in skatten.

Men om du skulle råka glömma något är det ändå en tröst att veta att det inte behöver vara kört med avdraget även om du redan lämna in din deklaration. Det går att göra om den ända till den 2 maj, och det går också i vissa fall att ändra deklarationer bakåt i tiden under fem år, säger Sharon Lavie.

Publicerad: