Mästerregissörens film är för krånglig

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:

drama

Adults in the room

Regi Costa-Gavras, med Christos Loulis, Alexandros Bourdoumis, Ulrich Tukur, Daan Schuurmans, Valeria Golina.

Veteranen Costa-Gavras har en rad politiskt laddade storfilmer bakom sig.

Dit lär inte ”Adults in the room” räknas, även om budskapet är sympatiskt.

Under första halvåret 2015 blev Yanis Varoufakis lite av en kändis i Europa. Han hade nästan rockstjärneutstrålning i sin roll som Greklands finansminister, som efter vänsterpartiet SYRIZAS seger i parlamentsvalet försökte rädda landet från ekonomisk katastrof.
Filmen bygger på hans självbiografi och följer förhandlingarna med EU:s makthavare i pratiga möten med gubbar, gubbar, gubbar i konferenssalar i Bryssel, Paris, London, Berlin, Aten och andra huvudstäder.
Det är 87-årige mästerregissören Costa-Gavras första film som utspelas i hans förra hemland Grekland sedan Oscarsvinnaren ”Z – han lever” (1969). Utan att vara dålig, är det långt till nivån på hans bästa filmer. Han har hjärtat på rätt ställe, han vill verkligen berätta något om hur illa Grekland råkade ut när EU ville kasta ut dem ur eurozonen, men det blir för krångligt, för pratigt och de ekonomiska diskussionerna går nog långt över de flestas huvuden.
Varoufakis var en intressant politiker. Modig och inte rädd för att utmana. Det blev också hans fall. Christos Loulis i rollen är porträttlik, men inte lika karismatisk.
Bäst är musiken. Alexandre Desplat, ständigt Oscarsnominerad, ett par gånger vinnare, har skrivit en slags underbar grekisk folkmusik.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN