Han byter klubb – får 240 miljoner

Klubbikonen lämnar – efter 22 år

avAndreas Käck

Foto: JASON FRANSON / TT NYHETSBYRÅN
Ken Holland, mitten, blir ny general manager i Edmonton Oilers.

Ken Holland lämnar Detroit Red Wings efter 22 år i klubben.

Han tar över Edmonton Oilers – och får ett maffigt kontrakt.

– Jag hoppas kunna göra något stort med den här klubben, säger 63-åringen.

Ken Holland är starkt förknippad med Detroit. Den före detta målvakten har varit i klubben sedan 1985 och haft mängder av olika roller, allra senast som general manager.

Nu väljer han alltså att lämna.

– Jag trodde att jag skulle stanna i Detroit livet ut. Samtidigt har jag hela tiden sagt att jag aldrig får bli rastlös – och på senare tid har jag faktiskt känt mig rastlös, säger han enligt Detroit Free Press.

Får 240 miljoner

Edmonton Oilers erbjöd honom ett femårskontrakt värt totalt 25 miljoner dollar, alltså cirka 240 miljoner kronor med dagens växelkurs.

Men Holland poängterar att utmaningen att göra Edmonton Oilers till en Stanley Cup-utmanare igen är det som lockar allra mest.

– Min känsla är att det finns stora möjligheter för mig att sätta ett positivt avtryck i den här föreningen. Det finns redan en grund att stå på, nu handlar det om att bygga vidare på den, säger Holland.

Hyllas av ägaren

Edmonton har fått välja etta i draften flera gånger de senaste åren och de har självaste Connor McDavid i sitt lag. Ändå lyckas de inte ta steget från botten till toppen.

Nu ska Ken Holland styra skutan åt rätt håll.

– Han vet hur man bygger en vinnarkultur. Vi letade efter någon med erfarenhet, någon som kan kliva in med bestämdhet och sätta ett omedelbart avtryck. Vi anställer inte Ken Holland för det han gjort tidigare i karriären, utan för vad han kan göra för Edmonton Oilers här och nu och de kommande åren, säger Oilers ägare Daryl Katz.

Det första Ken Holland gör är att bekräfta att nuvarande tränaren – 67-årige Ken Hitchcock, som sitter på utgående kontrakt – inte blir kvar som huvudtränare.

ARTIKELN HANDLAR OM