”Skulle rasera fotbollen för alla i hela världen”

Rasande attacken efter förslaget: Svårt att tänka sig en mer självisk och egoistisk komplott

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Foto: Hassan Ammar / TT

Fotbollsvärldens mäktigaste person har bytt sida och sitter nu vid förhandlingsbordet kring en europeisk superliga.

Nu skriker andra makthavare för full hals i varning för vart sporten är på väg.

– Det skulle rasera fotbollen över hela världen: För spelarna, för fansen och för alla kopplade till sporten. Allt till förmån för en liten grupp människor, säger Uefas president Aleksander Ceferin till New York Times.

Planerna på en utbrytarliga med Europas största fotbollsklubbar har tidigare stoppats av Fifas löfte att porta alla spelare som deltar från internationella mästerskap. Nu sitter plötsligt Fifa-presidenten Gianni Infantino vid samma förhandlingsbord som de stora klubbarna.

Enligt New York Times har Infantino och Real Madrids president Florentino Perez diskuterat ett förslag på en utbrytarliga bestående av 20 klubbar från Europas fem största ligor. Deltagarna skulle, med start 2025, delas in i två divisioner med upp och nedflyttning men utan risk att helt falla ur tävlingen.

”Vansinniga planer”

Klubbarna har enligt tidningen fått löftet att de kommer kunna dubbla sin omsättning om de bryter sig loss från sina nationella ligor och ansluter till planerna. För Fifa, som redan jobbar intensivt för att försöka få en större del av kakan från klubblagsfotbollen, lockar såväl pengar som makt.

Fifa har tidigare utmanat Uefa och deras Champions League genom att utöka klubblags-VM och många fruktar nu att det internationella förbundet kommer ge klubbar som Real Madrid, Manchester City och Paris Saint-Germain välsignelsen att gå vidare med planerna på en superliga.

Foto: Michel Euler / TT

Reaktionerna på förhandlingarna är nu våldsamma från såväl Uefa som de europeiska ligorna.

– Jag har läst om de här vansinniga planerna. Om rapporterna stämmer kommer förslaget från en ensam klubbpresident – inte ägaren utan en ensam administratör. Det är svårt att tänka sig en mer självisk och egoistisk komplott, säger Uefas president Aleksander Ceferin till New York Times och fortsätter:

– Det skulle rasera fotbollen över hela världen: För spelarna, för fansen och för alla kopplade till sporten. Allt till förmån för en liten grupp människor.

”Borde inte delta i de nationella ligorna”

Även den europeiska ligaföreningarna har reagerat kraftfullt. Organisationen, som försvarar 29 av de europeiska fotbollsligornas intressen, protesterar i ett pressmeddelande signerat den svenske presidenten Lars-Christer Olsson.

”De här klubbarna borde inte delta i de nationella ligorna som de är organiserade i dag och inte heller i internationella turneringar om de inte är beredda att delta i en modell som ger något till alla”, skriver Olsson och fortsätter:

”Det är hög tid att visa respekt för alla miljoner fotbollsfans världen över och de funktionärer i klubbarna som arbetar hårt för att göra den här fantastiska sporten till vad den är i dag. ”

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.