Anders Tegnells skarpa budskap till Malmö-demonstranterna

Av: Staffan Lindberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Uppemot tretusen demonstranter väntas samlas i Malmö i kväll.

Nu riktar sig statsepidemiologen Anders Tegnell direkt till dem:

– Vi befinner oss i en pandemi. Det finns risker med den här typen av manifestationer, säger han.

En manifestationen mot rasism och polisvåld ska hållas i Malmö på torsdagskvällen. Arrangemanget är en reaktion mot det dödliga polisingripandet mot amerikanen George Floyd i Minneapolis i USA.

Uppemot tretusen personer har uppgett att de kommer att delta på arrangemangets Facebooksida. Samtidigt säger polisen att man bara ger tillstånd för 50 att samlas.

– Vi har ett nationellt arbete mot corona och måste beakta begränsningen om 50 personer vid sammankomst samtidigt som det råder yttrandefrihet, sa Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson på torsdagen till Aftonbladets reporter.

På onsdagskvällen samlades tusentals unga människor i centrala Stockholm för att demonstrera – trots att arrangören även där bara hade tillstånd att samla 50 personer.

Anders Tegnell under torsdagens presskonferens.
Foto: Jerker Ivarsson
Anders Tegnell under torsdagens presskonferens.

Kan öka spridning

Statsepidemiolog Anders Tegnell kallar den sammankomsten ”olycklig”.

– Vi är inne i en fas när vi har haft en ganska flack, delvis nedåtgående kurva och där sjukvården verkligen behöver möjlighet att återhämta sig och därför vore det bra om man undviker den här typen av manifestationer, säger han.

Hur pass allvarligt är det att så många människor är nära varandra?

– Det är väldigt svårt att veta, det finns tillfällen från andra länder där det har visat sig att sådana här tillfällen kan vara väldigt viktiga för hur smittspridningen fortsätter. Så därför finns det anledning att försöka undvika det här.

Foto: Lotte Fernvall
Under onsdagen hölls en demonstration i Stockholm, på torsdagen kommer en att äga rum i Malmö.

”Ingen korrelation”

Kände du till på förhand att demonstrationen i Stockholm skulle hållas?

– Nej, vi har ingen förhandsinformation om sådant. Det är polisen som sköter sådan verksamhet.

Smittskyddsexperten Björn Olsen säger till Aftonbladet att den här är effekten av en ”väldigt slapphänt strategi” när det gäller smittskydd i Sverige. Hur reagerar du på det?

– Den här typen av manifestationer finns på många ställen i världen, bland annat i länder med väldigt strikta regler. Så det finns ingen direkt korrelation som jag kan se.

”Finns risker”

I kväll planeras en stor manifestation i Malmö. Hur ser du på den?

– Det gäller att komma ihåg att vi befinner oss i en pandemi. Det finns risker med den här typen av manifestationer även om man förstås kan sympatisera med den vilja och den oro man uttrycker. Man borde försöka hitta andra sätt att uttrycka det.

Vad är ditt budskap till de unga människor som vill gå dit i kväll?

– Vi har samma budskap till alla. Undvik omfattande nya sociala kontakter. Stanna definitivt hemma om man är sjuk. Det gäller även i den här typen av sammanhang, säger Anders Tegnell.

PODD Experten om förändringar i svenska coronastrategin

Om vad som skulle kunna förändras, med professorn Tove Fall.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad: