Mejla

Michael Carlsson

Jag har topprapporter – det är en straffspark

Michael Carlsson synar GS75 – lopp för lopp • Söndagen den 24 maj

Publicerad:
Uppdaterad:
Twinkle Kronos spikas på GS75.
Foto: DAVID SCHREINER/TR BILD
Twinkle Kronos spikas på GS75.

Det är jackpott med extra miljoner att spela om på Grand Slam 75 i dag.

Twinkle Kronos ser ut att ha en straffspark i comebacken efter topprapporter från tränaren.

Och det norska kallblodet Försteslåtten hade uppvisning senast i årsdebuten och torde ha en toppchans igen.


ANNONS: Nu kan du andelsspela med Sportbladets experter på GS75. Här går du med i andelslaget. [Extern länk]


Lindesberg är värd för söndagens Grand Slam 75 och det ligger drygt fyra miljoner extra i potten att spela om.

Den bästa spiken i omgången hittar vi i den sjätte avdelningen i Twinkle Kronos som gör första starten efter ett uppehåll. I fjol vann han fem lopp på tolv starter men efter andraplatsen i slutet av januari fick hästen en liten känning i ett gaffelband. Det blev vila ett par månader och uppträning och nu kommer Twinkle Kronos ut väl förberedd.

Jag pratade med tränaren Magnus Träff som berättade att han kört 1.17,5 i 1 600 meter med hästen som snabbast i ett banjobb. Han säger att Twinkle Kronos är nära toppformen direkt när han nu gör comeback. Uppgiften ser också skräddarsydd ut med innerspår över kort distans för den startsnabba travaren. När nu dessutom den på förhand värsta konkurrenten Victory Topline blivit struken torde saken vara biff.

Det blir även optimal balans barfota runt om direkt vilket ger hästen extra effekt. Motståndet ser minst sagt överkomligt ut och Twinkle Kronos kunde nog inte önska sig en lämpligare uppgift i comebacken.

När det dessutom låter så påställt som det gör från tränaren så lär det bli spets och slut – hämta ut.

Inte fuskat med träningen

Försteslåtten gjorde comeback för några veckor sedan efter ett års uppehåll från tävlingsbanan. Men någon ringrost syntes det inget spår utav när den norska kallblodiga fuxen dundrade runt och vann i Grand Slam 75 i Ärjäng. Tränaren Ole Johan Östre hade sannerligen inte fuskat med träningen och körde offensivt. Hästen öppnade snabbt från sina 20 meters tillägg och forcerades resolut mot täten i ett tidigt skede. Sedan drog Försteslåtten undan i en överlägsen ledning hela vägen och höll ställningarna till mål.

Den genomköraren torde ha gjort hästen gott och loppet i kroppen bör föra fram formen ytterligare. Han möter återigen Stommens Berta som han utklassade senast och de andra hästarna torde inte ge honom skrämselhicka.

Från springspår på tillägg lär det bära iväg snabbt igen och det förvånar mig inte om Försteslåtten forceras tidigt mot ledningen precis som senast. De tre hästarna på startvolten torde inte vilja bråka med favoriten som måste ha en toppchans att vinna det här loppet.

Kliver ner i klass

Vikens Fingerprint är härdad i V75 där hon har stångats mot tuffa konkurrenter med den äran. Hon var senast trea bakom vinnande Karamell Hill efter att ha körts fram utvändigt om ledaren inför slutvarvet. Hästen hade varit ifrån lite inför den starten och tränaren säger att hon ska vara förbättrad med loppet i kroppen nu. Hon kliver dessutom ner i klass och möter enklare motstånd men samtidigt står hon med 40 meters tillägg och det blir många att runda ute i spåren. Hon kan klara av det men jag väljer att gardera.

Miss Silver är intressant på startvolten och skrällvarningarna är I’m Sailing, som spurtade bra bakom hästar som bland annat Mack Dragan senast och som närmar sig en seger, samt Global Allegiance som är van att möta kulltoppen och som hade krafter kvar senast.

GS75-2 är ett vidöppet ungdomslopp och här är rådet att strecka så långt som plånboken tillåter. Jag hoppas överleva med mina åtta streck på systemet…

GS75-4 låser jag på tre streck. Favoriten Raoel Attack har gått bra för sin nya tränare Markus B Svedberg och tagit en seger och två andraplatser i sin nya regi. Han vann överlägset näst senast och höll starkt som tvåa från dödens senast. Timetomakeitrite var stark och rejäl vid skrällsegern senast och Oskar J Andersson är en het utmanare till favoriten här. Jag streckar även Oliver Hall som har gjort flera fina lopp under våren. Efter segern i Örebro för tre starter sedan har han varit tvåa från dödens två gånger i rad. Näst senast var han riktigt tapper och förlorade bara mot en smygkörd. Senast blev det galopp men felfri har han fart och styrka för att runda samtliga och den långa distansen torde vara ett plus.

Dubblar med V75-härdad häst

Anders Svanstedt låg lite lågt när jag pratade med honom om hårt betrodda Starbec’s A.To Z. i GS75-5. Hästen har tänt till i år och vunnit tre lopp på de fyra senaste starterna men har varit struken för en halsinfektion inför det är och Anders tror inte att det är samma toppform nu som för några månader sedan. Hästen är dessutom inte speciellt snabb från början och kan hamna en bit ner i fältet. Anders Svanstedt trodde för övrigt på en bättre chans med I’m Sailing i GS75-inledningen. Det öppnar upp det här loppet där favoriten Timorol har ett dåligt läge med spår sju bakom bilen men är nog bästa hästen i fältet. Jag streckar sju hästar och hoppas få in en liten kantboll.

Jag låser GS75-7 på två hästar. Favoriten Lovemore har varit riktigt fin i två starter på svensk mark. Först var hon målfotoslagen tvåa över lång distans och senast var hästen helt överlägsen. Hon bara sprintade ifrån konkurrenterna och vann med gott om krafter kvar enligt Ikka Nurmonen. Den här gången blir det jänkarvagn precis som senast, men antingen skor runt om eller barfota fram. Det blir inte barfota runt om som senast. Hästen är startsnabb och det lär bära av till ledningen och visst kan hon rinna undan och vinna även här.

Men jag dubblar systemet med Bottnas Fantom som är härdad i V75 där han har tagit fina placeringar under våren. Han återkom senast efter ett par månaders uppehåll och gjorde ett bra lopp som trea efter att ha körts fram i dödens varvet kvar. Den som vann det loppet var Jörgen Westholms V75-vinnare Gardner Shaw som är en riktigt bra häst. Nu ska Bottnas Fantom troligen tävla barfota runt om och jag vill ha ett streck för Nurmos-hästen när Jorma Kontio kommer farande med honom till slut.


ANNONS: Nu kan du andelsspela med Sportbladets experter på GS75. Här går du med i andelslaget. [Extern länk]


Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 13–3–12–10 (9–8)

GS75-2: 6–1–2–10–4–5–3–12 (11–7)

GS75-3: 9 Försteslåtten (10–12)

GS75-4: 3–9–12 (5–10)

GS75-5: 7–4–6–1–5–3–2 (10–8)

GS75-6: 1 Twinkle Kronos (2–11)

GS75-7: 4–9 (1–11)

Systemet är på 1 344 rader/kronor.

Av: Michael Carlsson

Publicerad:

LÄS VIDARE