Björnar i människobyn

I franska "Sagan om björnarna som erövrade Sicilien" får en björnstam spader i stan

Av: Emma Gray Munthe

Publicerad:
Uppdaterad:
"Sagan om björnarna som erövrade Sicillien"
Foto: TriArt
"Sagan om björnarna som erövrade Sicillien"

Sagan om björnarna som erövrade Sicilien

Regi Lorenzo Mattotti, med svenska röster av Rafael Pettersson, Jamil Drisssi, Sally Bystöm, Ana-Gil de Melo Nascimento, Måns Nathanaelson, Matteo Lohk, Vilhelm Blomgren m fl

FILMRECENSION Fransk animerad barnfilm där björn står mot människa. Kan de leva sida vid sida?

FRANSK ANIMERAD BARNFILM Léonce, björnarnas konung, är bedrövad av sorg efter att hans son spårlöst försvunnit. För att försöka hitta honom, och för att se till hans stam ska klara vintern utan att hungra, leder han björnarna genom bergen och in i människornas land. På vägen ställs de mot bland annat monster, vildsvin med demonögon, soldater och en elak hertig – och frågan är om björnar och människor överhuvudtaget kan leva sida vid sida? Filmens slutsats, och svaret den frågan får mot slutet är "nej". Problematiskt när man lätt drar paralleller till diverse strömningar 2020, kan man tycka.

"Sagan om björnarna som erövrade Sicilien" är regisserad av italienska serietecknaren/illustratören Lorenzo Mattotti (bland annat The New Yorker), baserad på en bok från 1945 med samma namn, och visades i fjol i sektionen Un Certain Regard på filmfestivalen i Cannes. Musiken, bilderna och miljöerna är stämningsfulla och magiskt, old school sagoartade. Många bildrutor är som små konstverk i egen rätt. Stilarna blandas och det finns spår av Hollywoodskt storartad dansfilm, tysk expressionism, reklamillustrationer från förr. Resultatet är färgstarkt och sprakande, och kanske är det också ögonen som får störst utdelning av "Sagan om björnarna som erövrade Sicilien". Dubbad till svenska.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN