Vi slänger tonvis med bröd – helt i onödan
”Helt sjukt – laga goda rätter av brödet i stället”
Uppdaterad:
MAT & DRYCK
Varje sekund går 60 brödskivor i sophinken. Tjoff, tjoff, tjoff.
Varje svensk langar en halv skiva bröd varje dag, året om.
Visserligen sker det mesta svinnet i butiksledet, men vi brödköpare kan också dra vår skiva till stacken.
Ta hand om din torra brödkant och förvandla den till en toscansk sallad eller en smaskig frukosträtt.
Förmiddagsgästerna tankar kaffe, ljus och värme en gråkall torsdag. Och kanske en lussekatt… Bageriet i Gamla Enskede alldeles söder om Stockholm har bullat upp i diskarna.
Snart dags för sopplunch. Gårdagens surdegsbröd har blivit till krutonger och varma mackor, kardemummalängden har rostats till skorpor och annat överblivet hamnar i överraskningskassar som säljs för en dryg femtiolapp vid stängningsdags.
Ägaren Robin Delselius försöker med smarta lösningar och visst tjat uppnå sin nollvision för svinn. Det har gjort honom till galjonsfigur hos antisvinn-organisationen Too good to go. De arbetar med en app som visar om kaféer och butiker i närheten har något gott på väg mot kasta bort-zonen till trevligt pris – och även med att få allmänheten och beslutfattare att ta tag i svinnproblemet.
”Frysen är vår bästa vän”
Organisationen frågade nyligen drygt tusen svenskar om hur mycket bröd de slänger och varför. Drygt hälften hävdade att det inte blev något brödsvinn men en av tolv svarade att de kastar bröd för att de inte vet hur de ska ta till vara på det, inte hinner eller att bröd är så billigt att de lika gärna kan köpa nytt.
– Det där sista är ju sjukt men förr tänkte jag nästan likadant trots att det är så enkelt att undvika svinnet. Du kan laga goda rätter av brödet. Dagsfärskt är inte bäst i alla lägen. Bröd till toast får gärna vara lite torrare och det danska rågbrödet till räkmackan blir bättre att skiva om den fått stå till sig någon dag, säger Robin Delselius.
Inrotade vanor är svåra att bryta.
– Vi ser att de yngre är mer medvetna om miljö, matsvinn och rollen det spelar för klimatuppvärmningen och 70-plussarna har fått inpräntat i sig att man inte slänger mat. Det är vi bortskämda medelålders som är problemet. Jag har vänner som vet att jag jobbar med det här, men ändå slänger de fullt ätbar mat medan jag står bredvid i köket. Det har blivit så självklart att kasta och köpa nytt. Vi tycker att vi har råd och slänger också mat av gammal vana. Därför måste det vara enkelt att göra rätt för att skapa nya hållbara vanor, säger Åsa Sandberg, Sverigechef för Too good to go.
Okej, hur tar jag enkelt hand om brödet som riskerar bli torrt eller till och med mögligt?
– Frysen är vår bästa vän. Anar du att din nyköpta limpa inte kommer att gå åt närmsta dagarna, frys in halva direkt. Bröd håller länge i frysen. Bara att tina och äta. Det blir ännu godare om du rostar det. Och det här borde jag väl inte säga men i ett bageri kan du ju be att få köpa en halv limpa, säger Robin Delselius.
Det handlar inte bara om att hushålla med jordens resurser och att vara klimatsmart utan även om respekt. Mycket arbete är nedlagt i ett bröd. Bonden, mjölnaren, chauffören…
– …och bagaren! Jag tillbringade natten på bageriet med att baka bröd och lussekatter och i morse när jag gick hem vid fyra påmindes jag om det otroliga arbete som ligger bakom brödet.
Brödsvinnet är 216 000 skivor i timmen
Vi kasserar omkring omkring 80 000 ton bröd om året i Sverige.
Det motsvarar 219 ton om dagen.
Eller 5,2 miljoner brödskivor varje dygn.
Eller 216 000 skivor i timmen.
Eller 60 i sekunden.
Eller mer än var sjunde skiva bröd som bakas.
Till skillnad från andra matvaror slängs inte det mesta brödet av hushållen utan i butiksledet. De stora bagerierna och butikskedjorna har avtal där bagerierna tar tillbaka bröd som närmar sig bäst före-datum samtidigt som de levererar nybakat.
Returbrödet blir jäst, etanol, djurfoder, biogas eller så eldas det upp i fjärrvärmeverk.
(Källa: Högskolan i Borås och Sveriges Lantbruksuniversitet.)
”Bröd är så billigt så jag köper hellre nytt”
Hur stor del av det bröd du köper hem, äter du aldrig upp och blir tvungen att slänga?
52 procent slänger inget
26 procent slänger kanterna
11 procent en tredjedel
3 procent hälften
1 procent två tredjedelar
4 procent det mesta
4 procent köper aldrig bröd
Varför slänger du bröd?
40 procent det möglar
39 procent det hinner bli torrt
17 procent det hinner passera bäst före-datumet
10 procent jag föredrar färskt bröd
9 procent jag har för mycket bröd hemma och glömmer bort det
4 procent jag tröttnar på det
Vad gör du för att förhindra att brödet slängs?
72 procent fryser in det
20 procent rostar det
12 procent annat
7 procent gör nya rätter av det
4 procent ger bort det
4 procent inget, för jag vet inte hur
2 procent inget, för bröd är så billigt så jag köper hellre nytt
2 procent inget, för jag har inte tid
Källa: Too good to go.
Förvara inte brödet i plastpåse eller i kylen
Bröd blir snabbare torrt och smuligt i kylskåp. Förvara det i rumstemperatur.
Förvara inte brödet i en plastpåse. Det torkar visserligen inte men mögel gillar fukt…
Linda istället in brödet i en torr kökshandduk eller lägg det i en brödlåda.
Mörkt bröd och surdegsbröd håller längre än ljust och bröd bakat med jäst.
Om du vet att limpan inte kommer att gå åt de närmaste dagarna, frys in halva direkt.
Torrt bröd blir som nytt om du fuktar det och värmer det i ugnen på 100 grader.
Skiva brödet innan du fryser in det så kan du tina så många skivor som du vill ha.
Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM GODARE
Så gör du hemmalunchen mer klimatsmart
Mat-smart i fattiga januari: ”Pizza är klockren budget-mat”
Svarta bönburgare med picklad rödlök och pestokräm
40 min
Toscansk panzanella-sallad
20 min
Fattiga riddare till frukost
20 min
Gör goda kakor av torrt bröd
Grönkålspasta – à la ”portionen under tian”
30 min
Bönchili med majskräm
1 h
Bakat äppelmos – laga enkelt i ugn
Så enkelt blir du en vardagsvegetarian
Saffransrisotto med ljumma tomater och krispig fänkål
30 min
Sluta släng, skaffa en mirakellåda – och spara tusenlappar
Kebabtallrik med tahinimajonnäs
30 min
Superenkel pasta som ger hopp om våren
30 min
Plättar med salladslök och kimchimajonnäs
30 min
Friterad gnocchi i kanelsocker med chocotahini
30 min
Tänk om, tänk nytt
Lillebyns laxlåda
40 min
Kycklingsoppa med rotfrukter, purjolök och paprika
30 min
Pankopanerad rotselleri med brynt hollandaise
30 min
Rödbetsburgare med brynt lökdressing
45 min
Kålpudding med sojafärs
45 min
Så kommer klimatet förändra vinvärlden
Mattrenden alla pratar om: Rester!
Så gör du hemmalunchen mer klimatsmart
Mat-smart i fattiga januari: ”Pizza är klockren budget-mat”
Svarta bönburgare med picklad rödlök och pestokräm
40 min
Toscansk panzanella-sallad
20 min
Fattiga riddare till frukost
20 min
Gör goda kakor av torrt bröd
Grönkålspasta – à la ”portionen under tian”
30 min
Bönchili med majskräm
1 h
Bakat äppelmos – laga enkelt i ugn
Så enkelt blir du en vardagsvegetarian
Saffransrisotto med ljumma tomater och krispig fänkål
30 min
Sluta släng, skaffa en mirakellåda – och spara tusenlappar
Kebabtallrik med tahinimajonnäs
30 min
Superenkel pasta som ger hopp om våren
30 min
Plättar med salladslök och kimchimajonnäs
30 min
Friterad gnocchi i kanelsocker med chocotahini
30 min
Tänk om, tänk nytt
Lillebyns laxlåda
40 min
Kycklingsoppa med rotfrukter, purjolök och paprika
30 min
Pankopanerad rotselleri med brynt hollandaise
30 min
Rödbetsburgare med brynt lökdressing
45 min
Kålpudding med sojafärs
45 min