Galet drama när Danmark gick till semi

Favoriterna vidare efter straffrysare mot Egypten

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Danmark är i semifinal i VM.

De regerande världsmästarna slog ut värdnationen Egypten.

Men det krävdes ett osannolikt drama med dubbla förlängningar och straffläggning.

– Det här är den mest dramatiska match jag varit med om, utbrast experten Claes Hellgren i TV6.

De regerande världsmästarna Danmark, som ohotade vunnit varenda match i VM, klev in som kvartsfinalernas största favorit när man ställdes mot värdnationen Egypten.

Egyptierna inledde matchen fint och ”sköt ut” världsmålvakten Niklas Landin, som gick ut och satte sig på bänken efter 15 minuter, en räddning och i underläge 6–8.

Men danskarna kom tillbaka när Kevin Möller klev in mellan stolparna och började rädda samtidigt som Danmark fick igång sina kontringar och Magnus Saugstrup hade julafton på linjen: 16–13 till Danmark i paus.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Hansen dirigent

I början av andra tog sig Egypten snabbt tillbaka in i matchen och vid 17–17 byttes Landin in igen. Han gjorde en stark comeback i målet och stoppade det danska ”blodflödet”.

Danskarna gick över till sitt 7-mot-6-spel och fick hyfsad utdelning med Mikkel Hansen som dirigent. Men inte så bra att man lyckades skaka av sig hemmalaget utan matchen blev en riktig thriller.

Danskarna kvitterade till 28–28 med en halv minut kvar.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Olycklig bytesmiss

Då råkade linjespelaren Mohamed Mamdou, i tron att spelaren han skulle byta med hade hunnit ut, ta två steg in på planen från bänken.

Därmed åkte Egypten på en utvisning och det blev dansk boll i stället för egyptiskt anfall med chans att avgöra matchen. Men danskarna kom aldrig till avslut och i stället blev det förlängning.

Där tog Danmark initiativet direkt och när Niklas Landin tog en straff kunde danskarna gå fram till tvåmålsledning (30-28).

Egypten såg sedan inte ut att komma i fatt danskarna, framför allt inte när det återstod två sekunder av den första förlängningen och Danmark hade bollen. Men då blåste domarna av danskarna för passivt spel varpå Mikkel Hansen i nästan samma sekund kastade bollen ner i hörnet till Lasse Svan.

Rött kort på Hansen

Danskarna jublade men efter videogranskning bedömde domarna det som spelsabotage under sista halvminuten och gav Hansen rött kort och egyptierna straff. Mohammad Sanad förvaltade straffen perfekt: 34–34 och ny förlängning.

Där tog egyptierna ett litet kommando tidigt med 35–34. Båda målvakterna (Landin och Karim Handawy) storspelade men också denna förlängning avgjordes efter domslut om spelsabotage i slutsekunden. Nu var det Danmark som fick straff och Magnus Landin satte den stolpe in.

Därmed återstod bara straffläggning för att skilja lagen åt.

– Det här är en klassisk match, konstaterade experten Claes Hellgren i TV6.

Svan avgjorde

Egyptierna hamnade i underläge direkt när kaptenen Ahmed Elahmar missade den första straffen. Men i den fjärde omgången bommade Nikolja Øris och det var utjämnat. Då visade världens bästa målvakt, Niklas Landin, återigen klass när han räddade Ali Zeins straff och sedan kunde veteranen Lasse Svan skjuta Danmark till semifinal efter en av VM-historiens största rysare.

– Det här är den mest dramatiska match jag varit med om, sa Hellgren.

Därmed var Sverige det enda lag som besegrade Egypten under ordinarie tid i VM.

Publicerad:

LÄS VIDARE