Publicerad:
Uppdaterad:

Bombhot mot skola – 500 elever evakuerades

Av: Josefine Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

En grundskola i Braås, Växjö kommun, blev bombhotat under torsdagen.

Alla 500 elever från förskoleklass till årskurs nio evakuerades från området.

– Vi har bedömt att det inte finns substans bakom hotet och ska nu utreda vem eller vilka som utfört detta, säger Jimmy Modin, presstalesperson på polisen.

Foto: CARL CARLERT

Braås skola i Växjö kommun fick under torsdagsmorgonen ta emot ett bombhot. Samtliga 500 elever evakuerades från skolområdet.

– Vi fick larmet vid 8.29. Det är ett hot riktat mot skolan. Vi är där för att inhämta information. Just nu kan jag inte lämna fler uppgifter, säger Sara Andersson, presstalesperson på polisen region Syd.

På skolan går elever från förskoleklass upp till nionde klass. Kommunen aktiverade sin krisledningsstab efter att hotet mottogs.

– Vi fick in ett bombhot riktat mot skolan och därför har vi tagit beslutet att alla elever ska lämna området. Vi håller nu på att informera alla föräldrar vad som är nästa steg. Vi avvaktar nu polisens bedömning, säger Anders Elingfors, skolchef i Växjö kommun.

”Finns ingen substans i hotet”

Vid halv elva meddelade polisen att insatsen avslutats.

– Vi har varit på plats och genomfört utredningsåtgärder. Vi har gjort bedömningen att det inte finns någon substans i hotet och har nu upprättat en anmälan om grovt olaga hot, säger Jimmy Modin, presstalesperson på polisen region Syd.

Polisen vill inte kommentera hur hotet lämnades till skolan.

– Vi kan inte gå in på detaljer kring det. Utredningen får visa vem eller vilka som har genomfört det här, säger Jimmy Modin.

”Mycket bekymmersamt”

Eleverna har fått återgå till skolan och kommunen har satt in extra resurser för att stötta elever och personal. Vissa föräldrar har valt att hämta sina barn.

– Vi kommer inte ha vanliga lektioner utan ska nu bearbeta detta i dag och förmodligen även imorgon. Det är väldigt omvälvande för alla inblandade, trots att det nu var falskt alarm. Vi ser väldigt allvarligt på detta då det är ett allvarligt brott och skapar en otrygghet. Det är mycket bekymmersamt, säger Pernilla Torneus, ordförande i utbildningsnämnden Växjö kommun,

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN