Björk: Jagar klappar i form av slutspelsplats

Av: Carl-Johan Björk

Publicerad:
Superstjärnan Tom Brady
Foto: Bildbyrån
Superstjärnan Tom Brady

När vi andra tar julledigt, rasar NFL-säsongen vidare. Julklappar i form av slutspelsplatser står på spel, och majoriteten av dramatiken utspelar sig på självaste julafton. MTG Sports NFL-expert CJ Björk ger er förutsättningarna i slutspelsracet och rankar ligans starkast lysande julstjärnor.

Inför vecka 16 så är det endast fyra lag helt klara för slutspel, två i vardera Conference – New England Patriots (1) och Oakland Raiders (2) i AFC och Dallas Cowboys (1) och Seattle Seahawks (2) i NFC.

De lag som är borta ur slutspelsracet är Cincinnati Bengals, San Diego Chargers, NY Jets, Jacksonville Jaguars och Cleveland Browns från AFC samt Philadelphia Eagles, Arizona Cardinals, Los Angeles Rams, Chicago Bears och San Francisco 49ers från NFC.

Jagar slutspelsplats

Resterande, alltså hela 18 lag, är fortfarande med i slutspurten. Vissa i lite bättre sits än andra. Om vi tittar på fjolårets Superbowl-finalister, Broncos och Panthers, så för de båda en intensiv kamp för att få spela efter årsskiftet. Dock ser det inte allt för ljust ut för dem.

Broncos ligger just nu på en tredjeplats i AFC West, och för att gå vidare till Wild Card-rundan är det vinst mot båda divisionsrivalerna Chiefs (söndag) och Raiders (vecka 17) som krävs för att ha en chans för fortsatt spel. 

Rivaler kvar att möta

Panthers ligger just nu sist i NFC South med ett record på 6–8, likheterna med Broncos är att även Panthers har två divisionsrivaler kvar på schemat i Falcons (lördag) och Buccaneers (v17). Givetvis måste även Carolina vinna resterande matcher för ha en minimal chans att gå vidare.

Vänder vi blicken mot de starkaste lagen så har vi Patriots och Cowboys i topp i de båda divisionerna, med Cowboys som är strået vassare då de redan säkrat hemmamatch-fördel i slutspelet. Något som Patriots kan ordna denna vecka om de vinner mot NY Jets, samt att Oakland förlorar eller spelar lika mot Indianapolis.

CJ Björk rankar NFL:s 5 starkaste julstjärnor

1.Tom Brady, New Egland Patriots

Med 13 divisionsvinster under bältet är Brady ingen novis när det gäller slutspel, med en torsk i fjolårets conferencefinal mot Denver Broncos är han tillbaka för ännu ett slutspel. Brady lär bli en av slutspelets absoluta huvudrollsinnehavare, och kommer sätta fler rekord i antal vinster. Hans största hot är som vanligt en giftig passrush, och det är något andraseeden Raiders har. Så i en eventuell Conferencefinal mot Raiders är ett adekvat skydd av QB-legenden av absolut största vikt for Patriots. 

2. Dak Prescott/Ezekiel Elliot, Dallas Cowboys

Det är få förunnat att gå till slutspel i NFL, och här lyckas denna duo redan första året. De har något speciellt på gång i Dallas, och mycket kan skrivas till denna duos förtjänst. Självklart med stor hjälp från deras offensiva linje som har banat vägen för Elliots otroliga 1551 yards på marken. Båda dessa herrar har haft en säsong som många spelare skulle önska någon gång under sin karriär. De är dock helt oprövade i slutspelet. 

3. Matt Ryan/Julio Jones, Atlanta Falcons

Denna QB/WR-combo är just nu ligans hetaste. Med Ryans 4336 passade yards och Jones 1253 mottagna är de riktigt svårstoppade. Det som gör dem så bra är deras kemi på planen, där Ryan lägger passar till Jones som till en början ser omöjliga att fånga, men som Jones med lätthet suger in, och framför allt de djupa bollarna.

4. New York Giants

Detta lag är inte helt klart för slutspel ännu, men med en femte seedning vecka 16 sitter de ändå rätt snyggt. Med ett tredjerankat försvar när det gäller insläppta poäng med 18,3 pinnar i snitt, ger de säkert Patriots lite mardrömmar. Giants är Patriots slutspelsspöke efter 2007 samt 2012 då de vann Super Bowl mot just Patriots och sedan det enda lag som slagit Cowboys i år, och inte bara en gång, utan två. Giants har under 2000-talet varit farliga när det gäller spel januari/februari, och det kommer de även vara i år. 

5. BBB – Ben, Bell, Brown

Denna offensiva trio är ett bekymmer för de flesta defensiva koordinatorer, och kommer så även vara i slutspelet. När Big Ben Rothlisberger skadade knät såg det mörkt ut, men en meniskoperation och en bye-week senare var han tillbaka.  Bell är med 1146 yards via marken den tredje rankade RB’n i ligan, och Brown likaså på WR-positionen med 1188 yards via luften.  Dock matchar inte riktigt deras försvar denna trio på anfallet, de är ett av de bättre i ligan, men frågan är om det räcker.

Julafton:

18.55, TV3 Sport HD, Viaplay: Green Bay Packers–Minnesota Vikings

22.20, TV3 Sport HD, Viaplay: New Orleans Saints–Tampa Bay Buccaneers

02.20, TV3 Sport HD, Viaplay: Houston Texans–Cincinnati Bengals

Juldagen:

22.25, TV3 Sport HD, Viaplay: Pittsburgh Steelers–Baltimore Ravens

02.25, TV3 Sport HD, Viaplay: Kansas City Chiefs–Denver Broncos

Annandagen:

02.30, TV3 Sport HD, Viaplay: Dallas Cowboys–Detroits Lions

Publicerad: