Adaktusson pratade med dödsdömd KI-forskare

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Demonstration utanför Irans ambassad i Sverige för den fängslade KI-forskaren Ahmedreza Djalali. Arkivbild.
Foto: Hossein Salmanzadeh/TT
Demonstration utanför Irans ambassad i Sverige för den fängslade KI-forskaren Ahmedreza Djalali. Arkivbild.

Under ett besök i Iran har kristdemokraternas EU-parlamentariker Lars Adaktusson pratat i telefon med Ahmadreza Djalali – den dödsdömde forskaren vid Karolinska Institutet (KI).

– Han sade att han mår mycket dåligt, säger Adaktusson till TT.

Han och tio andra EU-parlamentariker, främst från parlamentets utrikesutskott, besökte Iran måndag–torsdag. Under besöket lyckades Adaktusson få till ett cirka tio minuter långt samtal med Djalali, som greps i april 2016.

– Han sade att han mår mycket dåligt, att det varit en svår tid, att han känner sig svårt deprimerad och att han förlorat 20 kilo i vikt, säger Adaktusson.

Djalali, som är iransk medborgare men har permanent uppehållstillstånd i Sverige, anklagas för spioneri för Israels räkning, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Själv har han förklarat anklagelserna med att han avfärdat ett rekryteringsförsök av den iranska underrättelsetjänsten.

– Han anser ju att de här anklagelserna mot honom är helt falska, säger Adaktusson.

"Mycket bekymrad"

Djalali har också med sin advokat sammanställt en 300 sidor lång skrift som svarar upp mot anklagelserna, men dessa förklaringar har inte inkluderats i processen som lett fram till dödsstraffet, säger Adaktusson.

– Det gör honom mycket bekymrad. Han har i princip inte fått lägga fram sin sak.

Adaktusson träffade också Djalalis mor och hans advokat, men säger att säkerhetstjänsten mycket snart stoppade samtalet.

– Jag har aldrig tidigare varit med om att säkerhetstjänsten ingriper och skickar fram två personer som handgripligt klargör att mötet måste avslutas.

Vill ha uppmärksamhet

I möten med ordföranden i det iranska parlamentets utrikesutskott, med dess talman och med en rådgivare åt landets högste ledare – ayatolla Ali Khamenei – krävde EU-parlamentarikerna också att dödsdomen ska omprövas.

Adaktusson frågade också Djalali om han tycker att tyst diplomati eller öppenhet mest kan hjälpa honom.

– Han gjorde bedömningen att det som kan rädda hans situation är internationell uppmärksamhet.

– Han sade att han mår mycket dåligt, att det varit en svår tid, att han känner sig svårt deprimerad och att han förlorat 20 kilo i vikt.

Kristdemokraternas EU-parlamentariker Lars Adaktusson till TT efter att ha pratat i telefon med Ahmadreza Djalali – forskare vid Karolinska Institutet (KI) som fängslats och dömts till döden i Iran.

Publicerad:

LÄS VIDARE