Oplockat hundbajs kan ge dyra böter

Publicerad:

NYHETER

Att låta sin hund bajsa utan att plocka upp efter den kan irritera förbipasserande. Men visste du att det även kan leda till en saftig bot – på över 1 000 kronor?

I Storbritannien har orten Gloucester länge försökt få bukt på problemet med slarviga hundägare som lämnar sin hunds bajs efter sig. Nu inför de böter på tusentals kronor och dessutom en särskild patrull som ska hålla koll på dem, skriver Gloucestershire Live.

Det alla kanske inte vet är att oplockat bajs kan leda till bötfällning – i flera svenska kommuner. En av dessa är Karlstad, där det det i deras ordningsstadgar tydligt står att hundägare måste hålla reda på sin hund.

– Det står klart och tydligt att man måste plocka upp efter sina hundar, säger Lennart Hynynen, kommunpolis i Karlstad, till P4 Värmland.

Skiljer sig från kommun till kommun

Reglerna skiljer sig åt beroende på hur ordningsföreskrifterna ser ut i respektive kommun, men regleras och utgår från ordningslagen.

Enligt Hynynen är den reella risken för att bötas inte så stor, eftersom polisen vanligtvis prioriterar brott av grövre art.

Men får en polispatrull syn på en slarvig hundägare – bötfälls den på plats.

– Det kan vara förenat med böter på 1 000 kronor, säger Hynynen till kanalen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN