”Ett nytt stjärnskott – och lämnar klartecken”

Carlsson: Karlsson smått lyrisk över Backegubben – då spikar vi ekipaget

Foto: TR Bild
Björn Karlsson kör spiken på Grand Slam 75 i dag.

Björn Karlsson har ett nytt stjärnskott i stallet och lämnar klartecken.

Han lovordar Backegubben väldigt mycket och hävdar att hästen har minst
lika hög kapacitet som Tangen Haap.

Spiken är given på Grand Slam 75.

Boden-travet är värd för Grand Slam 75 och det är premiär för isbana för den här vintersäsongen. Det innebär långa hakar
i hästarnas skor och därmed extra viktigt att kolla upp vilka hästar som tävlar bra med skor och broddar.

 Vi börjar med omgångens bästa spik och det är Backegubben som tränaren Björn Karlsson var smått lyrisk om när jag pratade med honom i veckan. Hästen är något extra och har inlett karriären lovande med sex segrar på 13 starter.

Björn Karlsson hävdar att han har minst lika hög kapacitet som stallkamraten Tangen Haap som i går var trea i V75 och som har sprungit in 1,6 miljoner kronor.

Backegubben har haft en träningsperiod och siktas mot V75 i Umeå på juldagen.
Han är mest tungt tränad men inte i några snabbare farter. Det har varit samma upplägg tidigare för hästen och det har onekligen fungerat på bästa sätt.

”Backegubben är en av de mest imponerande hästar jag har suttit bakom. Jag tror inte att han förlorar om han är normal”, sa Björn Karlsson. 

Han står perfekt till på startvolten och med bara två hästar på start lär han få
ledningen, antingen direkt eller efter en bit, och sedan är det slut. Det ser ut som en toppchans och Backegubben ska bara vinna det här om han är så bra som Björn säger.

 Ett lurigt stolopp inleder där Dusktodawn Sisu är favorit. Hon är härdad i tuffare konkurrens och borde normalt sett ha en bra chans. Men hästen kommer åter efter ett uppehåll och även om träningsrapporterna går i dur är det ett litet frågetecken för formen.

Jazza Håleryd har haft dåliga lägen varje gång på slutet och haft många hästar att
runda. Hon var duktig vid segern näst
senast och nu står hon bättre till i ett mindre fält. Jag streckar ett gäng till och totalt blir det tre hästar på start (där den trion mycket väl kan skrälla) och tre på tillägg.

Gjorde ett rejält intryck

 B.W.L.Ruthless (GS75-2) gjorde ett rejält intryck vid segern senast. Han var bra även gången innan  som trea efter att ha fått tuff press i ledningen. Den korta distansen är kanske inte optimal men motståndet är skralt och tappar han inte för mycket kan han vinna.

En outsider i den andra avdelningen är Judgetrouble. Hästen underpresterade senast men har tagit sina två årssegrar från ledningen och rygg på ledaren. Nu har han ett smaskigt läge med innerspår bakom bilen och han öppnar snabbt. Det blir även jänkarvagn på den här gången.

 Lexington Tooma är storfavorit i GS75-4 och treåringen har inlett karriären lovande med tre segrar på sju starter och fem gånger bland de tre. Han gjorde ett bra lopp som tvåa senast och fick stryk mot en bra häst. Han kan mycket väl runda samtliga.

Men jag vill varna för Finsweden som vann i debuten efter att ha
öppnat snabbt till ledningen. Därefter har det blivit två galopper men nu sitter Mika Forss upp samtidigt som läget är intressant med innerspår för den startsnabbe hästen. Inte omöjligt att ekipaget kan leda runt om.

GS75-5 är ett lågklassigt och lurigt lopp och jag känner mig inte helt säker på mina fem streck som jag har råd med på systemet. Favoriten B.W.T.Rockandroll har tagit två raka segrar efter rygglopp och kommer i toppform.

En som var riktigt rejäl vid segern senast är Global Ultimate som avgjorde från utvändigt om ledaren senast.

Besitter hög kapacitet

 Tioårige Cash’Em är favorit i den sjätte avdelningen. Han fick en fin invändig resa senast och tackade för det genom att spurta till en säker seger när luckan kom
i sista sväng. Nu är det andra förutsättningar med tillägg, men med tanke på formen kan han åter igen bland sig i segerstriden om det stämmer på vägen.

Det finns två vassa motbud på start och det är dels innerspårets Wasa Windy samt Gigant Greenwood som var duktig vid segern senast.  Även Oleander Face ska
passas från tillägg. Han har gått bra i skymundan på slutet och besitter hög kapacitet. Inte ofarlig om han fungerar fullt ut.

Jag betalar även för Excalibur Sisu, som är min skrällvarning. Hästen har gjort en start efter kastrering och avslutade då bra som trea ute i spåren. Visade bra fart i fjol då han vann på Solvalla och plockar hästen fram de takterna igen kan det bli seger.

Bra chans om hon hittar ut

 I Grand Slam 75-avslutningen är Eva I.H. favorit. Hon är härdad i tuffa stolopp
i V75 under året där hon har gjort det bra.
Senast blev upplägget alldeles för tufft med tredjespår och dödens och hon var ursäktad. Kliver nu ner i klass, men det är frågetecken var hon hamnar från början eftersom hon inte är snabb nog att försvara
ledningen från innerspåret. Bra chans om hon hittar ut.

Andrahandsfavorit är Eder Bob som är jämn och säker och går bra för det mesta om han får ryggar att gå i. Han har däremot tävlat klart sämre med skor tidigare och
frågan är om det hämmar honom igen.

Min idé och skrällvarning är Rosso Pomodoro som hade krafter kvar i en snabb avslutning senast. Skulle han komma till ledningen här blir det mycket intressant.

avMichael Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM

Hästar

Trav